21-VII-2013.

А гугао је по четврти пут променио правила на Панорамију. Не знам шта је било овог пута, напросто ми је пукао филм. Ваљда нешто како они могу да продају моје а да ми не плате, а ја као имплицитно држим копирајт, или тако нека правна заврзлама. Видео сам већ како моја фотка из 2008. краси рекламу неког некретнинца, што сам снимио док сам чекао Лену у неком од тих богатијих крајева, где је живео неко из њеног друштва, где сачувају шуму и зидају између дрвећа, уместо да све почисте па после позабадају понеко дрво, које обори први следећи ураган.

Те сам преломио и отписао уложено време и труд, штавише уложио још два сата, и уклонио свих 900 фотки, једну по једну (јер не може да се брише више одједном). Бројач погледа је био стигао до 750.000. Одјеби, гугле, одричем те се.

Стигао сам да то урадим пре (скоро) годишњег састанка расејаних, овог пута у Занатлији. Навигација је мало компликована, јер је кафана у авлији па ни нема фасаду, ал' сам бар пЛазићу успео да објасним, „знаш где је основна школа Соња? Е преко пута.“, што опет није било довољно, морао сам да изађем на сокак. Били су паркирали на 4м од улаза и опет га нису приметили.

Дакле, уобичајена руља - Шкрба и кум му Кунта, Стинге, пЛазић, Злотвор, ајВар, тако да смо скоро имали већину - Го, Неша, Лена и ја.

Мислим да смо оборили светски рекорд у броју Канона по особи за кафанским столом - пет великих (Шкрба, Стинге, пЛазић, Го и ја) и још је неко имао џепни. Извели смо прави мексички стендоф - стојимо у кругу и сви сликамо све остале како сликају све остале. Ево испао и добар аутокрп од тога. Шкрба је имао мајицу на којој пише „јебо гугла, мене питај!“.

Музиканти су били нападни, мада смо рекли келнеру да не желимо да нам долазе, састајемо се једном годишње и хоћемо да се изразговарамо, а не да се керимо, ал' јок. Зато смо, кад је било да се плати, мало више пазили и нисмо онако гомилали паре па колико испадне, него је бакшиш био баш ситан, управо због музике, што смо и написали на полеђини рачуна.

После ручка се део банде разишао, а ми смо отишли у Зелено на тргу - Шкрба, Кунта, Стинге, Го, Неша, Лена и ја, да се нађемо са Јозијем, који Шкрби дође брат по сочиву, имају сличне навике, приступ, технику... донекле*. Више се виђају њих двојица него што ја виђам њих.

олдвејв је цело вече расправљао о „2013-07-21 19:30:16 Re: [Oldwave] Hiren's Boot DVD 15.2 Restored Edition v2.0“ и осталом староставном алату за оживљавање разних „ћоравих мачића“ (штагод да му је то) и других скоро мртвих машина. Ратнички комплет. Испало је да је један (срели смо се лане у Нишу) има печетврт флопи... и после ми га је и послао. Успео сам да ископирам око трећине архиве; остале две су форматиране у ДСДД на 720К, што је био јако популаран формат тада, 1988.-1995. или ту негде, а данас чак и ако нађем БИОС који препознаје флопи, неће препознати тај формат.

А хтео сам да пребацим све те дискете на диск, да повадим разне коментаре, а ко зна, можда и понеки важан фајл, за грађу за овај Бјо. И успело је, то што сам успео да прочитам.

Исто вече су почеле да пристижу фотке, углавном угошћене на minus.com, који је ускоро испао овећи зајеб, напросто су нестали годину-две касније, и стотине фотки које смо тамо држали за Суштину су биле ћао. Није да немамо оригинале, него би их требало наћи и поново окачити. Уф, јој. пЛазић је своје окачио на дропбокс, где сам касније и сам завршио, након епизоде са copy.com, који је угинуо још брже него минус.

----

* некле су тематске: Шкрба воли пејзаж, призор, детаљ; Јози фотка аранжирану и инсценирану младу пичетину


Спомиње се: 04-XI-2021., Бјо, Горана Средљевић (Го), Градивој Шкрбић (Шкрба), гугао, Драгојло Кунтић (Кунта), занатлија, Зелено звоно, Јелена Средљевић (Лена), Јошка Апро (Јози), кум, Милован Аксентијевић (Стинге), Ненад Бергер (Неша), олдвејв, пЛазић, расејани, суштина, на енглеском