24-I-2019.: Певам

Текуће новости.

Нини стигао абер да је у нашој старој кући (сад је Горанина) магнолија корењем зачепила канализацију. Чишћење има да кошта 5000$.

Јуче сам коначно одјебао Теленор као мобилну услужбу и прешао код новајлија из Глобалнета. Ем су јефтинији ем мање гурају да им се редовно уплаћује. Теленор би ми блокирао број ако им свака два месеца не турим неку сићу - али чему, кад имам још 800 РСД у телефону? Сад су подигли тарифу за ванпакетне позиве на 30 РСД/мин (а Нина зове кући за 25 (!)). Та цена не пише нигде, чуо сам је тек кад сам био у граду па свратио до њихове пословнице, да питам како је могуће да потрошим 300 динара за два дана, причао сам у вр главе десетак минута. А њихови пакети су нешто типа 200 динара за 50 минута, истиче за седам дана... или нешто боље ако је за две недеље, ал' нема теорије да платиш нпр 2000 па да си миран неколико месеци. А сваки час ме спамују порукама, нуде како још могу да стално мислим на њих и кад шта истиче. А ниједном нису написали ниједно шђжчћ, говоре искључиво енгрпски. Ови из Глобалнета су бар писмени а пакети су им јефтинији.

То сам посетио кад сам ишао да уплатим читуљу за Арпику. Изабрали смо фотку од 25-XI-2017. (крштење/рођендан унучића), кад је позирао са сестром, само урадио изрез на фацу му. Нина је понудила још две фотке за ужи избор, ал' ова је изгласана. Сутрадан, кад је изашло из штампе, Боба ми је послао поруку да подржи избор, одлична фотка.

Двајздругог сам отишао до њега, на последњи обред. Арпи је сушио и димио месо; негде маја нам је дао узорак, одушевили смо се. Једном смо се у граду нашли на пиво, па сам му дао 6000 (нисам имао при себи, па сам пешке преко моста, до серекеша), да купи месо и обради га. Што је и урадио и било је одлично. Прошли пут, тако на пиву, у Пивници, опет сам тако прошетао преко моста, овог пута 10000. Али, било је превруће за месо (рече овај да је најбоље 19°C, а тад је било преко 24), а онда су му ваљда паре требале за нешто друго, па је онда позајмио још 40000 за нешто па је дошао децембар док је то вратио... уз враћање осталих дугова, отишао је и купио то месо, усолио га и окачио да се просуши.

Онда је отишао у болницу и није изашао. Док је лежао, дао је упутства Боби и овај је све урадио тако, сликао па му носио у болницу да види, врло добро, али не би умео да га надими. Па сам се распитао по крају те су ме упутили код једног, четири улице даље.

Падао је снег, крупан и мокар са његове стране реке; с наше скоро ништа. Овог сам лако нашао, и ни не зарачунава много, 60РСД/кг, џабе. Нешто старији од мене, делује штогод брђански, нако ерцош, делује као лик од поверења.

Данас звао Бајла да видим како ми нови број прати трошкове (добар) - он је најзад незапослен, добио неку сићу од надокнаде за отказ (што је тражио већ годинама) и треба да уплати неких 18 месеци стажа да би на крају добио пуну пензију. Мима је у пензији од нове године.

Коначно сам почео помало да певам. Још кад сам оно свирао хармонику, што не радим већ преко 50 година, стекао сам слух, таман да чујем како лоше певам. Не трефљавам ноту, а аутоћун није постојао (а и ово сад звучи очајно). Ал ево сад, кад сам сам са Сандом и/или Линдом, покушам понекад и, опа бато, најзад ради. Немам неки певачки глас, ни оперски ни рокерски, ал' бар могу да слушам себе а да не дрекнем на себе да зачепим.


Спомиње се: 25-XI-2017., Арпад Гунароши (Арпи), Горана Средљевић (Го), Добривој Гунароши (Боба), енгрпски, Линда Роза Средљевић Аквила (Линда), Мерима Табарски (Мима), Невена Средљевић (Нина), Ненад Бајло (Бајло), пивница, Санда Фиона Средљевић Аквила (Санда), серекеш, на енглеском