03-XII-2001.

(... 21 реч...)

Брекс пакује шта да ми пошаље. Већ имам шта да читам - ВУМ, ИнТуше додатак за лица-односе, документацију (шта СпидКенвес треба да ради кад га направимо за Диобалата). Главни део је распоред времена, тј сати по комаду, одатле ћемо да му фактуришемо и уопште да зарађујемо. Послала ми је подугачак имејл да објасни како то иде. После је испала то поприлична грешка, јер нам је на алат отишло много више времена но што смо мислили, а понестало времена за оно што тек треба да урадимо, па смо то радили за џ. Али то је било тек маја и јуна. Тренутно је исто утањила, еМПаб се нешто мало ради а и то не плаћају на време, Шарлин ће у јануару морати на неплаћено... тако да ће морати да жонглира с парама до прве фактуре Диобалату средином јануара. Одоворио сам јој пун оптимизма.

Имам комплетан сетап за Офис2к, на Зиро. Једно време смо сви добијали такве цедеове кад коме треба - имам Кристалне извештаје 6 (могао сам и седмицу да сам хтео), ЛидТулс, ПисиЕнивер, Ескуел сервер 2000 бета (мада не и остатак за .нет бета, ту само документа), Пенџери 2000 про, и хакерске гајде* у фајлу. Можда још понешто чега се не сећам (јер не користим). Негде ове године су почели да се увлаче Мајкрософту на стражњи улаз, па почели да прате лиценце, па нико ништа не сме да инсталише. Ако ти нешто треба, тражиш од Мрежног Гуруа* да ти инсталише, а овај је био толика добрица да ти жао да га акаш за ситнице. Тако сам написао свој мрз плејер у фоксу јер је Пенџери Медији Свирач био ружан и спор, а Винамп забрањен. Много им је и помогло, само смо пиздели и посао је трпео, свашта је трајало дуже јер немаш чим, чак ни џабе софтвер није смео да се тура - замисли да тражиш фотку међу хиљаду фајлова, немаш чим да видиш више од једне фотке истовремено.

...

Рачунам да ћу уз све што урадим морати да качим број из чаршава, у ком год механизму за јављање да то буде. Имаш ли већ нешто или да напишем нешто ситно, колико да се уштосим са ВУМом? Имам на уму нешто сасвим просто, једна форма од три стране, да повампирим ТаскМенаџер што је написао Рик док смо били у Зиро Дистансу. Треба само да му додам број из нашег чаршава, и неки увоз/извоз да се синхронизујемо.

УБР, причао сам са њим јутрос - ако се сећаш огромног плавушана из Охаја, ваљда сте се срели кад си оно била на курсу код Кевина, па ме нашла на послу, он је седео до мене. Не знам да л' је тад био тамо, не налазим ни старе фотке... Свеједно, имам пријатну дужност да ти пренесем његове поздраве.

Вести од куће, савезна скупштина није имала кворум па 29. новембар остаје државни празник до даљњег. Тј веће грађана га укинуло, веће република се разишло, Ђетићи нису дошли (комад се играо још коју годину, а ни ово није била премијера). Србија објавила да неће поштовати тај празник, ал' касно, па је било ванредних аутобуса, продуженог викенда, посебног радног времена у малопродаји итд, све као и увек. Комшијину ћерку већ четврти пут оперисали, са све зашивањем чмара, пети пут је са стола послали кући, неће више да оперишу. (колико се сећам, и умрла је убрзо)

Био је неки застој са имејлом (моји користе аутлук експрес, најгори могући клијент... а лепо сам им оставио мозилу, ал' јок, неко је мислио да је ово боље), па сам ту поруку добио трипут. Не, пет пута. А и ми имамо проблема са Аделфијом, аукурац, прелазимо на ДСЛ, сад има. Данас сам јавио да отказујем. Кабловски модем би требало да је доста брз, али се та брзина дели бројем тренутно прикачених корисника на истом каблу. Наравно, никад не кажу са колико њих делиш линију, ал' видим да сам од теоретских 750 килобајта у секунди пар пута добацио до 300, и то ноћу, а преко дана ретко кад добаци преко 100.

Писао сам мојима и да рашчистимо ко ме довукао овамо - Грег или Форд - један је одговорио на прву поруку па ме предао другом, ал' сад којим редом, ал' негде имам и тај оглас и све имејлове. Па ако ништа друго, кад се пензионишем имаћу грађу за књигу.

Ал онако баш ништа. Куњамо после доброг недељског ручка. Ја помало радим, спремам алат и учим, Нина се одмара - јуче је полагала САТ 2 (други део оног испита који се бодује за факултет), Лена опет нешто петља, видим да шета селотејп и шта већ.

Нини су се већ одазвала два-три факултета, а на једном има и шансе да ухвати школарину.

Време је блесаво, јуче изјутра је била тешка маглуштина, па се до девет разведрило, али се вукло по дољама. Око подне, кад сам ишао по Нину, упекла звезда, ови матуранти се размилели у мајицама и шорцевима (што је и овде невероватно за први децембар). Прекјуче смо трошили климу да испумпава топлоту напоље (био сам се извалио на тепих и одвалио добра два сата, и пробудио се ознојан), а сад смо је пребацили у рикверц, па упумпава топлоту унутра. Има и додатан електрични грејач, укључује се ручно (кад ти треба да на брзину загреје) или аутоматски (кад термостати закључе да треба). Јуче је било искључено, јутрос кад га је укључила одмах је прорадио и додатни грејач (који од милоште зовемо Емеренција, пише emergency) и искључио се после десетак минута. Унутра је 20°, и ово је укупно трећи-четврти пут ове сезоне да носим џемпер... и канда ћу одсад до пролећа редовно да га носим.

Ових дана су ме спопали шуљеви, и то озбиљно. То спавање на поду је више због тога што у том положају мање боли. Дао сам му и надимак, зове се Форд. Кад седнем, морам да седам полако; устајање је некако горе, јер се онако испумпана увећања сад нагло упумпавају. Нашао сам да ми обични воштани супозиторији олакшавају посао (а и послу сам се научио, тј најзад сам се уштосио како да серем, и колико често). И знам и откуд ми ово - од целе ситуације, да смо ризиковали све долазећи овамо, и сад после две године одједном смо на ледини. И још сам имао среће, за три месеца нашао посао, ал' било је густо и где је сад нашао да ме спопадне кад је фрка већ прошла (а у себи добацујем „сад сме“).

Неки дан ми је Форд (онај, не овај) послао поруку, каже купио је неки цеде за неког из ЈуеСКруа па пита који је најбољи начин да се то шаље у Југу. Реко, најбоље се шаље по неком члану тима кад иде кући... или обичном поштом, најбоље убачено у неку јефтину џепну књигу. У ствари хоће да испипа да ли сам нашао посао или чекам да ми исцури виза па да морам назад. Е шипак, нисмо ми куче од јуче.

Вест од куће: оженио се Грги. Толико је важан да му је градоначелник дошао на венчање. Аха, знамо ми тог градоначелника, запослили смо га у ДБА... тј Сале га макао Биг Ћалету испред носа, трговац са контактима, тај нам треба. Његов први пословни успех у новој фирми је да је продао један дл2400 већ постојећој муштерији, и то испод набавне цене. Двадесетак година касније, кад је он већ био покојни, сам чуо откуд он на том положају. После петог октобра, странке крену да деле положаје, и његовој (ЛСВ? можда) дође овај. Ал' кад су погледали кога имају од кандидата, испало да он једини добро изгледа, има диплому.

----

* водич за фокс хакере, написали Кристин и још један.

** то је био Тед


Спомиње се: Алан Робин (Форд), Александар Расков (Сале), Атила Герег (Грги), ВУМ, Грег Рубентал, ДБА, ДЛ2400, еМПаб, Жива Вилин (Биг Ћале), Зиро Дистанс (Зиро), Јелена Средљевић (Лена), ЈуеСКру, Кристин Пеисер, Мајкрософт (Мали мекани), Невена Средљевић (Нина), Рик Нетер, Сесилија Роксбери (Брекс), СпидКенвес, Тед Гулдинг, фокс, Џо Диобалато, Шарлин Вејтер, на енглеском