25-IV-2000.

Остатак дневника о томе како сам коначно дигао руке од Визуелног Бејсика*.

Април 2000

Покушавам да пребацим впас у ВБ и наравно свуд проблеми. Пошто ВБ има класе у неком смислу, покушао сам да направим класу карте. Пробао са јузер контролом, што би био квадрат са две лабеле, али кад сам покушао да инстанцирам New tCard оно неће: списак ствари које могу тако да направим је врло кратак и на њему нема мог објекта. Онда сам покушао да направим кастом класу - од чега је испала још мања вајда. Може да има разноразне особине, али врло ограниченог типа: да буду обичне променљиве, или референце на већ постојеће објекте; нема начина да се програмски направи визуелни објекат, осим ако се укомпајлира као АктивИкс компонента. А зато толико наваљују с тим - не могу да направе објекат ни од једне класе унутар пројекта, нити од сопствених основних класа.

CreateObject() мора да користи класу споља. А онда може Dim x as New Whatever али не свуда: покушао сам да додам Dim Boja as Label, али ме онда не пушта да ту лабелу и направим. Тј може лабела да се црта директно на форми, ал' што да цртам 112 комада ручно, и пазим да имају разумна имена итд? За који красни имамо рачунаре, да на њима радимо ручно?

Можда и да пробам да додам тих 112 лабела на форму, ал' то би онда била језа од енкапсулације - логички би требало да припадају картама, а свака карта би у особини Боја имала показивач на нешто што у ствари припада форми. Какав свињац.

Може бити да ја још учим како се то ради у ВБу, ал' и даље је срање. Нема ту ничег. Немају чак ни групе дугмића.

У Зиро Дистансу, Лари јавља да „Идем на Одмор од овог Петка, 28. Априла до Понедељка, 8. Маја. То значи да ћу бити ван фирме укупно 7 радних дана. Фикс ће бити веде координатор за стари Хоси док ме нема. Пожелимо му срећу.“

Фикс онда јавља мени „#344 стављам под тебе, јер кад једном напишеш код да се попуне смене за сво особље у креденшлингу, извештај ће сам од себе да буде како траже“. То би требало да је број случаја, ал' мислим да је ручно додељен, не сећам се да смо користили било какву апликацију за праћење багова.

Бата је налетео на (сад) класични проблем: дугме у алатници никад не узима фокус, па кад се кликне на сними, овај стварно све сними осим текућег текстбокса, јер курсор никад није изашао из њега и вредност се није преписала у поље. Ово никад није решено, али се лако заобишло: направи се невидљив објекат (не да му се у особину видљивост упише не, то му мења понашање, него да се склони, негативним координатама), па у дугметовом коду прво пребациш фокус на фантома, снимиш слог, вратиш фокус на првобитни текстбокс. У осталим вестима, убијен је Жика Петровић, директор ЈАТа.

Двајшестог јавља Брља да су били један дан без струје, један без интернета, и целу недељу без директора, јер је отишао у Мађарску да обиђе сина. Држали су некакве „Дане Аваија“, штагод да су, позвали муштерије. Испоручио је пакет мојима - слаткише, кафу, лекове (углавном бруфен и витамине), козметику, 200$ и три фотке, ћалету радне чакшире и пижаму. Сви лекови осим аспирина се зову другачије, па ће морати да се пише упутство. Кафу су одредили за кући, а она од куће ће у виноград. Ћале је разочаран што његова ракија нема бољу прођу овде. Па, кад немају културу.

Двајсосмог, опет ћале:

Поред осталог, у списку за набавку сам имао и млеко у праху. У савезницкој улици има продавница "Ринфуз". Свратим, ред као за млеко (најјефтинији у свом фаху). На питање за млеко изрецитује да има и да 100 гр стаје 11 динара. Нисам хтео да цекам, вец, кад је тако скупо, хоцу да купим оригинално паковање у продавници. Питам у оној породавници на пијаци, а продавацица ме упути на одредену тезгу на пијаци где има. И да не дужим, купим и јуце и данас по 2 паковања у кесама од алуфолије од по 500 гр по 30 динара паковање, дакле 2 кг за 120 динара, на место килограма у ринфузу за 110 динара. Производац купљеног млека из БРД.

У Зиро Дистансу понестаје места на серверима, жонглира се простором, траже од раје да посклања приватне фајлове и уклони шта је инсталисано за зезање. Па, моја мрз музика (в. Кућни, израз је управо у ово време ушао у употребу у олдвејву) је на мом диску. А, јелда, Лари, Фикс и још неколицина су често остајали прековремено да одиграју коју туру Полуживота. Питам се где ли је то било инсталисано...

----

* „ликовни основни“ шта?


Спомиње се: Аваи, вПас, Горан Стаковић (Брља), Зиро Дистанс (Зиро), Кућни речник, Лари Артојс, олдвејв, Станимир Кршић (Бата), Феликс Гонкјур (Фикс), Хоси, на енглеском