16-III-2020.

Ванредно стање у земљи, због епидемије. Тренутно имамо 55 који су га закачили, двоје озбиљно болесних, један се опоравио, мртвих нема. Али АВ и његов фикус и цела булумента мисле да је ово најбоља прилика што ће икад имати да одложе изборе, измисле још лажне опозиције, јер шта је од праве остало изборе бојкотује.

Бурунди само зуји.

Кајсије су скоро процветале, не све гране, ал' што јесте то је скроз. Поранило мало, можда недељу, али ако не буде мраза и довољно дуго буде изнад +9 да пчеле могу да раде, може бити и добра година.

У петак звао Борче, каже „мењам стари намештај новим, мало мање старим“, и нема шансе да заврши до суботе увече, па одлажемо.

Причао јуче са Кишом - изгледа да се огранак у Торонту преполовио, већина нових (имена никад чуо) су већ збрисали. У осталим вестима, холандска влада затвара скоро све.

клинике су отворене

Али све се школе затварају, вртићи само за децу родитеља на важним пословима (здравство)

сви ресторани, кафени дућани (штагод да им је то), барови и секс клубови (посебно се помиње) се затварају

најдужи редови су данас били пред кафеним дућанима

Причао и са Јаном, сад већ цео Феривер ради од куће, клинике углавном не раде, време да се одради заостало. Чак је и питао нешто око билдера за хл7 одашиљач. Гледе Торонта, од почетка се противио томе како је то кренуло (и ја сам, јака вајда), узимају клинце чим дипломирају, плаћају им неку сићу, а ови остану док не науче нешто, стекну нешто праксе и рецку на кајишу, па оду да раде у гугао итд. Тако је Феривер постао центар за обуку. Како он рече, „плаћаш кикирикијем, дођу ти мајмуни“.

Кристин је написала чланак о „Буквару за рад од куће“, па сам додао поглавље данас на УАу

>Знам да овде многи одавно раде од куће, али други тек почињу, захваљујући пандемији. Записала сам неке савете из својих 30+ година искуства. Ако мислите да је од помоћи, слободно делите: [линак беше ту]

Радио сам од куће од 2002. до 2019. Нисам никад радио са плаже јер не иде ми песак са лептопом, и не могу да поднесем да на екрану видим своју фацу уместо командног прозора. Из кафеа или других јавних места не могу да се усредсредим.

Око усредсређивања - увек ми свира музика, не радио, јер су рекламе увек гласније од музике, а и то што пуштају криве ствари пуштају и много блебећу, одвлачи пажњу. Не пуштам гласно, него на граници кад га и чујем и не чујем, како ми дође.

Добра столица. Редовно ме болела глава док ми Брекс није рекла да купим ваљану столицу. Испало је да ми не требају цвикери него да добро седим. Дотле сам седео тако да сам лоше држао врат, што ми је смањило доток крви у главу, ето главобоље.

У САД, поштари и ја смо смели да пушимо на послу. Они јер им кола ни немају врата, а ја што сам код куће. Слева надесно пепељара, тастатура, миш, кафа. Нисам поправљао тај распоред, није у квару.

Контрола верзија. Скоро увек сам радио у малим и средњим тимовима, од двоје до дванаест људи, и контрола нас је извадила небројено пута. Није само то што може да се нађе ко је уфркестио (а нашли смо пар пута ал' нисмо оглашавали, јер би нам се вратило колико сутрадан), него што можеш да се вратиш до последње добре верзије или дифујеш спрам ње. Видиш шта се где десило, како смо од оног добили ово, и како то средити.

Дремке. Још откако ме жена подвргла акупунктури (па сам изгубио 6кг), научио сам да се брзо опустим. Дремке од десет до петнаест минута ми значе. Понекад сам то радио и у фирми (бар кад ми је Давид био шеф, морао сам понекад и до фирме), нисам се баш наспавао али је помогло.

Ограничење кафе. Две, највише три дневно. Моја кафа је две кафене кашичице (око 2/3 америчке чајне) инстант кафе, у 0,5л воде/млека. Без шећера. Диже ујутро, држи цео дан.

Чет. Мада сам имао јако мало додира са корисницима (има ипак правде у овом животу), имао сам са другим програмерима. Имејл је спор, позив гласом нападан. Радије напишем поруку у чету (а и програма за то сам измењао барем четири, најдуже трошио скајп, звук му је довољно добар за групњак), биће прочитана на време. Ако дође до хитње, онда зови, али спреми се да укратко и најјасније објасниш проблем, уради домаћи. Увежбај како да најкраћим путем дођеш до оног дела који саговорнику (што та реч не постоји у енглеском?) није јасан. Наравно, прво треба да нађеш тај део.

Сервери. Ваља да тим има неке сервере, да држе базе и разне виртуелне машине. Ове треба имати јер не можете рећи муштеријама које ВПН и даљински софтвер да користе, њихов ајти је старији и већ је изабрао себи шта воли. Већина клијената за ВПМ ће закључати машину која ступи у везу, из безбедносних разлога, па им нећете ваљда дати да закључају цео сервер. Даћете им виртуелну, за то и служи.

Своја машина. Јесте, тим има сервере, ал' ти си гуру за базе и мораш некад да тој бази насамо урадиш нешто опако, а да притом не претовариш сервер тако да сви вриште што мили. Дакле уложи у своју кутију да на њој можеш да имаш свој ескуел (довољан је експрес, за оно мало што неће, имаш тимов сервер). Ту подвргавај базу произвољним мукама без мрежног кашњења, и нема ко да урла.

Важи и за фокс. Подесиш га по свом ћефу, на свом примерку, и нема ко да ти то мења.

Нема кућног реда за облачење, фала лепо. Већину особља у фирми у ствари нисам ни видео, осим ако је била нека званична фотка, а и то тек последњих пар година. Једном, само једном, се нисам довољно брзо расанио од дремке, кликнуо на погрешно дугме, укључио камеру. Ја без кошуље. Добро, сад знају и како изгледам а ја њих не, па шта. Само сам искључио камеру.

А потражио сам онда на мрежи где је Брекс, и у програмерском свету је нема. Њен сајт сад држи некакав „теве“ канал (можда само на мрежи и постоји), а уместо ње се у претрази добија нека некретнинка негде са југа, исто се зове. Шта је око програмирања је из 2004. или старије. Њена стара дот ком адреса држи нешто толико бајато да за мој рекламождер јавља „искључен ти је јаваскрипт“. Просеравање раног одвратајзинга... Једини чланак где сам уопште нашао нешто о њој је како је активна у неком католичком експанзионом добротворлуку. Штета, била је добар фоксер.


Спомиње се: Бурунди, гугао, Давид Краковски, Јан Бренкелен, Киш де Кок, Кристин Пеисер, Малиша Борковски (Борче), Сесилија Роксбери (Брекс), УбикАгора, Феривер Фертилајз (Феривер), фокс, ХЛ7, центар за обуку, на енглеском