ХЛ7

(Апликација, Холандија)

Нит је апликација нит је баш холандска, ал' је прву верзију написао Јан, па ето.

То је свеопшти пичвајз од протокола за пренос медицинских података. Текст, са знацима за крај реда, пољима растављеним каретима и усправним цртама, водеће поље је СТС* од ког зависи шта значе остала поља у реду. Тако да један ред може да има једну структуру, следећи нешто десето.

Први пут сам га видео око 1987. кад сам оно сарађивао са Миком Фишером на оним чланцима. Одвео ме у антитуберкулозни, где му је ћале био шеф (у ствари оснивач), да ми покаже неки анализатор нечега (крви, екагеа, бемлига), што је био у ствари рачунар са оном 6502 (или 6205, слабо памтим имена), аха, као што има Комодор 64. Налазе је снимао на 5,25 флопи, и показао ми је један такав фајл. Тачно те СТС и гомила ^^|A^^23^Z^ и сличног.

Пошто је Федс медицинска апликација, стигло нас је и ово. Тридесетак година је прошло, и нит је стандардизовано нит је лакше. Јер произвођаче уређаја боли патка за програмере, а програмери не знају довољно медицине да их утерају у памет, па се хаос надограђује заједнички. Стандард из претходног пасуса важи и даље, а сваки произвођач има свој скуп СТСова за сваку машину и сваки тип слога и, наравно, ту и бива зајебано. У бољим случајевима се састану програмери од обе стране па и попричају, и нађу заједнички.

Овај сам метак избегао, стварно никад то нисам морао да радим. Јесте мени било намењено једном, ал' док сам завршио са претходним послом, наишло је нешто хитније, а ово је Јан онда утрапио Нини. Ја сам само направио верзију упФедса за тај додатак, да бар лакше може да раздаје нове верзије где треба.

Било је неке приче да ће и ЛИ агент да пређе на ХЛ7 уместо да чачка њихову базу, ал' откако смо се и Нина и ја измигољили са обзорја, не видим ко би то урадио.

----

* Скраћеница од Три Слова


Спомиње се: 07-III-2004., 29-V-2019., 04-III-2020., 16-III-2020., Јан Бренкелен, ЛИ агент, Невена Средљевић (Нина), Радован Фишер (Мика Фишер), упФедс, Федс, на енглеском