центар за обуку

(Речник, Југославија)

Ово спада у државу где сам први пут чуо за то (кад је комерцијални питао Жићу "јел имаш ерц или центар за обуку?"), али виђао сам то и у Мађарској и у Америци, и мора да постоји свуда. То је било која јединица која запошљава високо стручно особље а не плаћа га довољно. Особље је отуд увек младо, и остаје ту док не научи занат, а онда удари главом о плафон. Плафон може да буде било плата (као што је мени у Стоуру), или осећај да си гурнут у страну и посао постаје ћорсокак. Ко стигне дотле, крене да се дивани са колегама на другим местима и ускоро диже сидро. Неко други буде унапређен на упражњено место, неки новајлија долази на његово, и почиње нова школска година.

Од свих фирми за које знам, ту би спадали машинска (али не у смислу учења заната, него као чекаоница док се другде не укаже место из струке), Продајз (која је била прави проточни бојлер), па и Аваи од времена кад сам ја отишао, ЈуеСКру се одвојио, па све док Болдијев син није пренео фирму у Нови Сад. Софтекс је био ту на пола пута - испочетка нас је добро плаћао, али је онда то стагнирало а инфлација отишла на 30%. Плате нису могле да се дижу, обим посла јесте, а увек је било пара да се купи већи ауто или пицне канцеларија за Михаља. Сидро смо дигли нас четворица, а после не знам колико су остали млађи програмери, нисам пратио.


Спомиње се: 10-II-1989., Закувава се, 12-VIII-1994., 31-VIII-2001., 16-III-2020., 06-IV-2020., 18-I-2021., 01-VII-2021., 31-XII-2023., Аваи, Болдижар Барваи (Болди), ерц, Жића, ЈуеСКру, ЛИ агент, Михаљ Вејс, МПСШЦ (машинска), Продајз, Софтекс, стоур, на енглеском