28-III-2020.

Не догађа се нешто много. Двајспетог правили Раји рођендан, без гостију. Претходног дана је направила торту, опет нашла рецепт са мреже, овог пута "чоколадна бомба". Око 14 до 16 јаја све скупа. Исте фотке као и увек, и 50$ њему на пејпел (и од Горане) да купи још игара, и срећан дечко. Налог је наследио од оца, не верујем да би пејпел учланио клинца, а опет како па да провере.

Полицијски час је проширен на од 17 до 5 (прошле недеље био од 20) а прича се да ће Београд, Ниш и можда Нови Сад да блокирају. Онда као неће Ниш него Ваљево. Не може се веровати вестима, на власти су тотални безвезњаковићи, прецедник је психо (на Бурундију је отворено гласање да ли је стварно клинички луд или тек на ивици, још неодлучно), издају противречне уредбе. Био је сат за шетњу паса (20-21) обе досадашње недеље, а тек је то лудница - у тим солитерима, питам се како су све кучиће могли да изведу а да притом држе растојање међу собом.

Лена и Милан су размишљали да се преселе овамо, у стару кућу, имали би авлију за Апија. Морао би прво да се среди интернет. А опет изгледа да им је добро и овако.

Звао сам Бобу да видим како су. Драган ради од куће, деца су му у Кладову, са децом његовог брата, деда и баба се изгледа одлично сналазе. Посао што су му обећали у тужилаштву никако да мрдне, а питали су га за које време може да напусти текући посао (то је већ урадио). Нису никад били нарочито брзи, а сад како је кренула пандемија, вуку се ко црева. Сутрадан је он звао да каже да би он и Милена дошли у недељу, раније поподне да стигну кући пре полицијског часа. Пола сата касније зове да каже да сад викендом почиње у 15 а не у 17, па онда понедељак, важи? Важи. То ће бити 30-III-2020. (што сам убацио овде у текст само да видим како ће у масци за унос у Бјо да изгледају двосмерни линкови).

Једно вече смо седели горе, пушили, пили тутифрути, и зачудо тема није била општа политика, ни како кабала користи пандемију као изговор да уведе још новог светског поретка, са више контроле и још мање слободе. Не, него Бјо, и како сам се зајебао што га пишем на енглеском, а овамо сам језичара и баш се трудим око српског. Е па била је 2007. кад је изгледало да се никад нећемо вратити. Е сад је другачије и, ма што да не, могу оба. Јесте више посла, али имам и времена. Аха, да, али кад сам покушао да у фокс под вином на Линуксу користим ћирилицу, добијао сам упитнике уместо слова. Гуглао сам и употребио све трикове које користе за руски и јапански и тамо каже да урадим оно што већ радим: да наместим да је језик sr_RS. А има и других ситнијих проблема, дакле...

Па сам се сетио пројекта Дабо, што је нешто као фокс у Пајтону. Нашао, проучавао неколико дана, и видим да је доста застарело. Последњи чланак је из 2016. тако да можда и није скроз батаљено. Скинуо најновије (претходна верзија је већ 404) и кренуо да читам. Још нисам ништа инсталисао.

План је да извезем целу базу у постгрес (оно где скупљам слогове из табела које прави фес, и других места, да добијем дневни преглед извора... о том потом), па да држим паралелно табеле за сваки језик (српски би се рачунао као два језика, план је да имам и латиничну верзију, са упадима из оне друге верзије тамо где је непосредан навод).


Спомиње се: 30-III-2020., Апи, Бјо, Бурунди, Горана Средљевић (Го), Добривој Гунароши (Боба), Драган Умљанић, Јелена Средљевић (Лена), Милан Настић, Милена Пожарић, Нови Сад, Рју (Раја), фес, фокс, на енглеском