јули 1974.

Цео јули морам да збрбољим којекако јер сам све то писао јако накнадно, датуме ни не знам.

Око летовања је ствар пропала на оба фронта: она не сме да иде, ја морам. Јер да одрадим возачку, колико је то коштало итд, ћалета боли рука и не може да одвезе целу туру до мора одједном итд. (то смо већ тад знали да га боли психосоматски, тј болело га за последње испите, сад како је дипломирао више не боли)

Идемо опет као караван, само двоја кола, у другима су Илона и Аранка.

Кева се некако помирила са Слађом, преко ћалета, још за време матурског бала, па је до пола јула практично висила код нас. Све се нешто мотала са кевом око бурди... а једном приликом ми се и изјадала. Хтела је да се повата с неким типом а овај успео и да утера али онако помало; после једном није одолела па дала неком другом и после морала да абортира (у Београду), и сад се смирује и покушава да заборави.

Са драгом сам живео дивно, мада нас је тиштао наш велики неуспех, повремено бисмо били скоро агресивни и поџапали се око ситнице. Каже нема где да ме пољуби, па ајде кренем да бријем зону А (испод усне) и зону Бе (део образа испред зулуфа)*. Почели смо и на базен да одлазимо, баш пријатна атмосфера, почев од 5. јула. После базена отишли код неког типа и узели куче за њу, назвали га Грга. Најбољи бисер који је Ома испалила тих дана, зашто је не пушта, је да није ни битно да ли бисмо се на летовању јебали или не, него што никог не бисмо могли да убедимо да нисмо, и како после да се уда. Вероватно иста фора као и са мојима - да сам остао код куће, пола комшилука би знало кад сам сам кад нисам, тј знала би Ђуђа а сутрадан би знали сви.

(... 63 речи...)

Седмог, у клубу требало да буде нешто, не знам шта би од тога. Увече били у диску. Срели Џенка, објаснили му ко је то Грга, то је наше куче од прекјуче.

У повратку ме повезли Кид и Бранка(!).

(... 2 речи...)

Наредних дана сам радио још неке фотке, један диван портрет њен. Покушала да шије сукњу од крпа, па је Ома дигла џеву, немам појма зашто, па смо комплет крпиште пренели код мене, шивење се наставља у тајности.

(... 35 речи...) С тим што нам нешто није пријало, опет смо се сетили свог положаја. Желимо да живимо свој живот, а све нас подсећа на то да смо економски зависни, тачније потчињени. Нема слободе без материјалне основе. Попушила је три цигарете једну за другом, видим да јој је тешко. Како да јој помогнем, и мени су руке везане.

На базену и 15.

Вероватно 16. ишао са Ечијем за Београд, преподне. Прво смо стопирали, и доживели ваљда најгори избор: чак двојица су стала само зато да кажу шта мисле о мојој фризури. Један се чак враћао у рикверц да га добро чујемо шта има да каже, а други чекао да приђемо па онда дао гас и свирао гумама, пизда новисадистичка. Сад тек не намеравам да се шишам, до војске. А овамо сам још обукао и најбоље чакшире. Каже Ечи е јесмо неки, заједно имамо троја кола, мотоцикл и бицикл и идемо стопом. Стали, истина, неки и риба већ кренула да се премешта на задње седиште (зарекао сам се да никад нећу купити кола са двоја врата), међутим ишли су само до првог села.

На крају смо ухватили шинобус са Фабрике станице и стигли у 13:30. Успут је он састављао звучну кулису за пејзаж, каже морало би нешто строго са акустичним гитарама - Нил Јанг са "Жетвом", бар један Млинарец и не зна тачно ког Дилана би убацио.

Нашли у Толбухиновој сервис али опет нисам купио иглу јер тип који продаје делове ради само до два. Прошетали кроз "Београђанку" (илити Црну удовицу), архитектонско чудо тих година, ништа нарочито изнутра. У Кнез Михајловој сам снимио где је Академија. У антикваријату он купи "Последњи танго у Паризу", ја Џојсовог "Уликса" на енглеском, џепно издање... можда би стао у џеп од шињела. На станици пичили флипера и звизнули по пиво. Прошао дан.

Сећам се још да сам терао шкодилака код Кљајића на балансирање, да сам доста дуго чекао али сам зато понео Уликса, сео на неку тракторску гуму и читао.

----

* имена зона су према називљу примењеном кад је решавана тршћанска криза


Спомиње се: Аранка Гнајс, Бранка, Градивој Јанкулов (Џенк), Ђурђа Мићуловић (Ђуђа), Ендре Фелбаб (Ечи), Золтан Кадар (Кид), Илона Гнајс, Ома, Славица Тејин (Слађа), Фабрика станица, шинобус, шкодилак, на енглеском