КонЕнџин

(Апликација, САД)

Озбиљан комад класе за руковање табелама, бар у време кад су га написали Триша и Питер, јер је био јачи од локалних и далеких погледа, и могао је лагано да преклапа између разних сервера - умео је са дебеефовима, а и са било чим што има одебеце драјвер, а за прелазак је само требало уштекати другу класу за везу, све остало како је било.

Е али су све држали у неколико табела са метаподацима, све дефиниције свега су тамо. И немају поверења да ће корисници сами умети са синтаксом и осталим финесама - нему појма, обични фоксовци - па је то скоро немогуће користити директно, него мора кроз две-три запетљане маске, које ће то да попуне. Ту запне, маске су скроз запетљане, организоване да збуне, пола немаш појма шта у ствари радиш. Још горе, на еМПаб пројекту сам дошао на готово, све је већ било урађено, па нисам имао кад да то учим методом покушаја и попушаја, јер сам истовремено учио и програмирање за хтмл. На крају сам то добро савладао, а ове Бракин класе (како их сви зову) једва пипнуо.

Шест година касније, кад је Џорџ дошао да делом ради на веб верзији Федса, кренули смо од старог, дакле Западни ветар Рика Строла и Бракин класе. А то већ није ваљало. Радило је, али сам сад већ имао додатних шест година искуства са ескуелом, чак сам написао своје СПТ класе (ескуел пролаз, тј уписиви курсори) које су радиле то све, лако и једноставно, уз неке ствари које Бракин класе не умеју (нпр не уме да направи џоин и још пар ствари, па тај део мора ручно, значи имаш две гомиле кода упоредо). Завршило се тако да је Јан написао своје такве класе, полазећи сад од курсорадаптера, од нуле, на шта је Џорџ рекао да је луд и да нема шансе да то стигне да уради за мање од две године... Трајало је месец-два и радило савршено.

Упоредио сам Бракин класе из 2003. и 2010. (не маске, то не бих ни пипнуо), и видим да је доста другачија обрада грешака, али погонски део је исти као што је био.


Спомиње се: 01-VII-2010., 31-I-2011., еМПаб, Јан Бренкелен, Питер Бранов, Триција Дикин (Триша), Федс, Џорџ Вајтли, на енглеском