Грађа

(Увод)

Већ по периодима, може да се подели овако:

- детињство, углавном по сећању, што прва рука што из прича, и са фотки

- од пролећа 1968. до августа 1974. дневни. Испрва мало танак, ал' се брзо згуснуо крајем основне. Још фотки.

- студије, танко. Нешто фотки, индекс, шта наиђе да ме подсети.

- до војске, фотке, срећом бројне.

- војска, фотке и сећање. Можда ћу једном отворити и онај свежањ писама да видим шта смо једно другом писали.

- после војске, врло танко, углавном по сећању. Штагод да сам записивао, бацало се на крају школске године. Имам негде један тефтер, видео сам га, па кад и ако га опет нађем. Ал' и то је све са посла.

- од програмирања у осамдесетим, скоро ништа. И фотки има мало, или су нестали негативи, или се нисмо ни сликали.

- деведесете, још тање до 1994. са фоткама, али зато од 1991. постоји сезам. Нека прве године и нисам много писао, касније тога има доста. Од 1989. има и доста сачуваног кода, има разних подсетника у коментарима. А нешто од тог кода је ионако догађај за себе.

- имејлови до 1998. су нестали (осим преписке са Бертом, коју је дотурио); скоро све остало, од 1998. или 1999. до данас, имам у архиви.

- дигитална фотографија, благи залет 1999. и узлет 2000. па надаље

- разни дневници везе - разговори на IRC, ICQ, AOL и којечему још, до скајпа, дса све временима, лицима, исто од 1998. па надаље

- још нисам ни погледао СМС поруке на нокли, од 2011. надаље. Дотле сам већ имао два мобилна, ал' на њима нисам откуцао ни десет порука. [што сам најзад и урадио јануара 2024. бар за поруке из ње; за Бору, ака Пајнфоун, већ размишљам како]

- слично, звучни снимци из нокле, што су некад издиктиране белешке, некад скоро репортерски снимци, само да већ једном кренем кроз њих.

- од отприлике 2013. пишем и у трку, тј увек нападам неку тачку у прошлости и текући месец, упоредо.

- за датуме се сналазим. Некад у глави затекнем само осећај да је то било крајем или почетком месеца, а онда у календару (срећа у линуксову командну линију) погледам кад је падала која субота, јер се обично, колико толико, сећам и неког дана у недељи. Некад убодем тачно, потврди се после из других извора, некад промашим годину, најчешће буде недељу-две тамо-овамо. Осим у случајевима кад сам запамтио да је ишло неким редоследом, па га се онда држим, ко јебе чињенице (Рушди ме научио томе). А некад и преместим текст тамо где хронолошки дође, кад се појаве те тзв. чињенице.

Пошто ово пишем већ 16 година, на прескок, додајем где се чега сетим, деси се да се нечег сетим двапут. Неке причице ћете зато наћи на више од једног места. Нико није севршан.


Спомиње се: 26-VII-2022., нокла, Реџиналд Бертон Кејп (Берт), сезам, на енглеском