15-VII-2010.

Ручао код мојих, а њих две су ноћиле код Оме. Благодарећи кевиним коментарима, оно 2005. а и касније, не пада јој на памет да ноћи под њиховим кровом, а и ја једва чекам да довољно оспособимо кућу. Нема неке отворене чарке, ни злобних коментара, само повремено боцне, убаци по реч две, довољно да немам ништа против оваквог распореда спавања.

Преко дана смо отишли до куће да радимо још. Пошто је плава соба готова, прешла је на купатило. Вечерали смо код мојих, па опет разлаз, њих две бицикловима код Оме, ја на стари кауч.

Сутрадан сам отишао до града да бирам банку. Одабрао тзв Рајсфершлус, јер су ми деловали мали и непознати, па ће ваљда да се труде. Ау зајеба, прво су ми рекли да ако мењам доларе или евре, да ми је боље да дигнем готовину код њих, а онда да одем до трафике и тамо мењам, јефтиније ће ми бити, они узимају провизију. Ау, јеботе, па ви нисте нормални. Друго, може приступ онлајн али само из интернет експлорера (не било којег интернета, него Мајкрософтовог интернета), тај је најбезбеднији. Кад се тад нисам шлогирао, живећу сто година. Ал' ајде, не верујем да су остали нешто бољи...

А да, нешто су спомињали шифре за свифт, да има нека зврчка јер они, као уосталом ниједна банка у Србији, нису директно укључени, него од неких осам банака означених као дописници (!), свака има стандардну шифру од шест слова, а рачун Рајсфершлуса Србија код њих има два додатна слова - некад WW, XX, FX, FF, PP, BB, RR, 2x... Буквално оно „задња пошта Ивањица“ а даље се звижди (в. Кућни). Ал' ајде, ако на ту фору ради цело банкарство овде, шта има да се буним.

Одем до мојих, стартујем независног (или је он већ тада терао Убунту, дакле мора да сам уштекао Змајчека... Па сам мало свратио и до фирме, скајпом, да јавим:

Имам модем&рутер, за пар сати их носим до куће да пробам. Треба да може 6Mb/s пријем, 384Kb/s слање. видећемо

Колико видим на фоткама за 16. независни је увелико радио док је фарбала зид до терасе у светлије љубичасто, да нам не буде све баш бело. То је и постигла током дана.

Рутер је испао непотребан, јер је Телекомов модем истовремено и рутер. После сам то вратио КомпуВизу а у замену, уз неку доплату, узео мали Епсонов скенер.

Не знам како смо кували кафу, кад у целој кући није било ничег што би грејало воду - старе студентске решое нисмо ни донели, плински немамо чиме да ложимо јер је плиномер скинут, ено га на тавану, штедњак смо дали сину ћалетовог комшије са винограда (као и стари фрижидер и мирка, нек поправи па нек прода, а вратило нам се тако да су позајмили 1000€ од ћалета и нису ни мислили да врате). У ствари тај комшија је као био дошао да погледа, можда десетак дана касније, да види како би се тај мрак решио, ал' смо попиздели нас двоје што је ушао као права Ђуђа - право кроз гаражу па кроз авлију па на терасу, није ни покушао да куца на улазна врата, ма као у своје градилиште да улази а не у туђу кућу. Те смо му се захвалили на сарадњи и више га нисмо видели.

Сутрадан смо фарбали намештај - онај из 1979. - странице у исто тамномрко као што је и било, а оне сиве предње стране у нешто кремружичасто, симпатична нијанса. Кухиња је још стајала (и висила) како смо је оставили. Ради, али је исто незграпна као што је и било - налази се у левој кривини, намештај је подешен за десну, у глупом буџаку се само скупља ђубре.

Каучеве из жуте собе смо скоро на самом почетку избацили на терасу, као и доста другог намештаја. На фоткама доста блентаво изгледа што су на истој гомили каучеви, грамофон, књиге, касете, крпе и којешта. Ал' боље да стоје ту него да сметају и скупљају прашину док радимо. Канта за отпатке, што је купио ћале док нисмо били ту, уредно стоји на сред собе и само је пунимо (не ова на слици, то је она што сам купио у Мађарској 01-XI-1995., него улична зелена с точковима). Ђубровдан је петком, а могао би и чешће.

Осамнаестог је кренула да осликава врата од ормана, њене једнопотезне цветиће (... 16 речи...). Био сам нашао своје старе кратке фармерке, практично шорц, што би ми много боље лежало од овог америчког (океј, кинеског) што се спушта скоро до колена), и једва ушао у то, ал' ушао. Издржао сам два минута у томе, тек колико да засмејем своје даме.


Спомиње се: 01-XI-1995., Ђурђа Мићуловић (Ђуђа), Змајчек, КомпуВиз, Кућни речник, Мајкрософт (Мали мекани), мирко, независни, Ома, решо, на енглеском