09-V-2005.

Споменуо сам тетка Ему на УАу (в. Фефи) кад сам видео шта сам написао, и дошао на идеју како да решим проблем након што сам прочитао како сам га изложио. То спомињање је прави линк, на sGradlj.com и то програмерске вицеве, којих је тада било ваљда седам. Значи, сајт је озваничен негде између 2003. и данас, тј ово је најстарији помен тога тамо... Хм, ајде да видим код домаћина, на страни за администрирање сајта (што тако ретко радим да сам скроз заборавио да постоји)... и тамо нашао датум. Било је то 2004.

Изјутра, дугачак диван са Давидом... нешто око контроле, колико пута се лансира апликација у истој сеанси на Цитриксу. Користили смо Јахуов програм за чет, који ми је дојадио па сам прешао на Трилијан, да не бих сваки час инсталисао нову верзију оног Јахуовог. Онда смо се запетљали покушавајући да сконтамо како је онај лудак упаковао трансакције у својој Аксес апликацији, на чију базу се понешто качимо... леле мајко, ал' је то забуњено („ако је неки комад био премештан у некој каснијој трансакцији, онда га нећеш видети, само можеш да приметиш рупу у редним бројевима“). Тај не зна шта у ком џепу држи, нешто се у једној табели зове овако, а у другој се налази то исто у пољу чији назив везе нема с тим. Ал' и такав идиот је успео да на тој апликацији дигне милион-два, ено му кућа на Белим ливадама, тамо нема куће испод пола милиона.

За Герија радим нешто на Зоду, правим му неки графички штос, да се на сајту изгенерише натална карта. Унесе се датум рођења и место, а одатле се израчуна положај зодијачких знакова у том тренутку и из тога нацрта овај дијаграм, и то у облику .пнг фајла који се онда прикаже на страници. То је било доста забуњено, али сам успео. Из фокса сам генерисао постскрипт наредбе (нека вајда од тога што сам некад давно, још на спектруму, учио Форт), то слагао у .пс фајл, а онда бих потерао ГостСкрипт да од тога направи .пнг фајл. Испало је одлично.

Ту је било доста кода да се пише, требало је све оне поларне координате прерачунавати у Декартове, па онда још претварати у координатни систем ПостСкрипта, и приде наћи фонт који има све те знакове, па још исцртати и те кругове и цртице за степене, ал' је резултат био вредан труда, Гери је био задовољан.

Са постерским сајтом су већ биле друге невоље.

Како сам схватио шта се данас десило на серверу 1 је да је виндоуз бутирао и кренуо да проверава сервисе - и открио да има ИИС али да он није дифолт веб сервер, па кренуо да га постави. Знајући Малог меканог, не бих се изненадио да је било тако. Више пута су ухваћени да ураде тако нешто против конкурентског софтвера кад га ухвате да ради под њиховим Виндоузом.


Спомиње се: sGradlj.com, Гери Брендивајн, Давид Краковски, Зод, Мајкрософт (Мали мекани), Спектрум, УбикАгора, Ференц Фаркаш (Фефи), фокс, на енглеском