16-VI-2004.

Јуче, и даље се прегањамо Давид и ја око, хм, оних фактура и којечега. Завршава се овако, након 2-3 сата:

он (10:44:17): али да... можда си у праву... заглавље продаје може да прими фактуру;

p806 (10:44:30): што и није лоша идеја...

он (10:44:37): види како сам флексибилан...

ја (10:45:04): а шта беше она друга идеја? да продаја не буде везана за фактуру?

он (10:45:09): чујем како мислиш "Флексибилан, флексибилан, да ми је знати на шта мисли"

он (10:45:32): да невезан са фактуром ми је друга идеја

ја (10:45:38): гледам да схватим шта ти је то друго што си смислио.

ја (10:45:45): онда, како фактуришемо?

ја (10:45:52): у том случају.

он (11:58:08): merde

Главни извор за овај период су имејлови мојима. Укратко... овако:

Понуда је прихваћена, на 63000. Изгледа да смо трефили. Малопре смо се вратили од агентице где смо испотписивали сву силу папира. Ако све крене по реду вожње, могли бисмо да добијемо кључеве око деветог јула, па онда натенане да то дотерамо и преселимо се.

О књиговођи из Јуниџуела:

„Са тим типом сам досад провео пешес пута по десет минута, и још толико на телефону, и не знам шта иначе има да ради. Пар пута је изгледало да има неког у канцеларији (није већа од вашег купатила, скуп је простор на Менхетну :) па зато гледа да скрати разговор, а иначе је брбљив по природи. По Давидовој процени, он је напросто шмокљан. Мада, по његовој процени, у фирми од важнијих фаца има отприлике један нормалан. Човечанство мора нешто да учини и са оних 10% приглупих, колико се процењује да их статистички има. Неки међу њима капирају да нису баш састављени како треба, па се сналазе на разне начине.“

Морамо донекле да журимо, овде нам кирија истиче 31. јула, па бисмо дотле гледали да се иселимо. Уговор се потписује на годину дана. Овде смо потписали за један додатни месец, што иде по вишој тарифи (доплата $25), али је још увек јефтиније овако - да смо потписали на још годину, докачила би нас нова редовна тарифа која је још виша од старе са све доплатом.

Лена је примљена у магнетну школу, тј оно за привлачење надарене деце, где иду по јачем програму. Пошто је у целом граду једна таква школа, школскибуси су посебни и иду дужим трасама. То је згодно, јер овде где је кућа, по географији, упала би у неку скрнаву, лоше финансирану школу, јер је крај поприлично црначки. У овом низу где је наша будућа кућа, већином је у власништву и ту је мање од пола црнаца, али преко пута, и иза оног игралишта, су станови за издавање и то јефтинији. Оно иза је у ствари повлашћено, социјала - мада је и то приватно, али станодавац тражи потврде о примањима од станара, па ако су довољно ниско, кирија је нижа а он буде ослобођен пореза. Мање пореза, мање пара за школе, па та школа има и горе услове, и горе особље и боље проблеме.

Моји траже веће паковање аспирина и омање паковање бруфена (овде се зове ибупрофен). То се овде продаје у самоуслузи, апотекар се ангажује тек кад је на рецепт, а апотека уме да буде унутар самоуслуге. Шашави су ти Амери. Нина лети 22. јуна и враћа се 14 или 15. августа. Пошто стиже увече у Београд (има да џеџи 5-6 сати у Лондону док преседне), дочекаће је Данило. Немам појма колико где намерава да седи, али се не бих чудио да буде подоста у Београду.

О кући: Овде не постоје куће од тврдог материјала, осим хала за самоуслуге и универзитете, то је од шљако блокова, и понеких вишеспратница, а и тамо су преградни зидови само оквири од летава са накуцаним гипс плочама. Цигла је само на фасади, али је бар пола цигле, а не осмина како смо понегде виђали. Да, често ставе само некакве плочице да личе на циглу. Има око 130-140 квадрата, плус авлијица 9 са 8 метара иза*, плус паркинг за двоја кола иза авлијице. То је низ од шест кућа, ова је од средњих. Фасаде нису свима исте, наша има кров на две воде с предње стране, па кишница иде кроз комшијске олуке; страга је ваљда на једну воду, и мислим да тамо имамо свој олук. У авлији има и нека кабина за алат итд.

Доле има велику кухињу, трпезарију и дневну собу (које ћемо можда да спојимо), вешерницу и мало купатило (само шоља и лавабо), а горе три собе различите величине и нормално купатило са кадом. Приде има гомилу плакара на све стране, практично не треба никакав орман. Доле фали тепих, а и горе би га требало заменити, јер је истегљен и наборао се.

Уз кућу иде шпорет и машина за прање судова (ко зна да ли ради) [ово сам изгрешио, нема перилице, можда сам побркао са ђуброждером], а има и фрижидер, ал' тај је за бацање. Нов може да се нађе испод $400. Исто и веш машина и сушилица може за укупно око $750.

Струја је била искључена и вода заврнута кад смо прекјуче гледали, бојлер испражњен, тако да не знамо шта од тога ради шта не, видећемо.

Вирџинија Бич има једно 6-7 поштанских бројева, а од старог броја смо се одмакли можда миљу-две. Гледајући по карти и на мрежи, чинило ми се да су дућани још даље него што су сад, међутим испада да су у ствари ближе, само смо ми навикли на ово растојање па ни не примећујемо. До самоуслуге где сад пазаримо има око 2,2 миље, а сад ћемо имати 1,8 - чак је и нешто ближе.

Кредит обично иде на 30 година, али смо узели на 15, с тим да га отплатимо за највише шест**. С обзиром да је ово још доста јефтиније него што смо првобитно рачунали, рата би требало да је упола мања од кирије, а приде се издаци за поправке и камату скидају са пореске основице. И досад смо били у кирији само зато што нисмо имали пара за учешће.

У осталим вестима, расејани су саставили од којекуд савршену ограду, има све:

Сва права придржана. Ова страница је копирајтом заштићена од умножавања у смислу да слободно делите овај урл и садржај али не смете да зарадите на њему нити да га укључите у комерцијално издање без писаног одобрења аутора. Ова страница се даје у виђеном стању без изражених или подразумеваних гаранција. Корисник преузима пуну одговорност. Не одговарамо за изгубљене или украдене податке. Не одговарамо за штете од употребе или злоупотребе. Не служимо госте без кошуље и обуће. Текући прописи ФЦЦа ограничавају брзину модема од 56К на 53Кбпс. Држати подаље од сунца, кућних љубимаца и ситне деце. Захтева монтажу. Не укључује батерије. Величина јесте битна. Савезни грађански и кривични закон строго кажњава неовлашћено умножавање, распачавање или излагање овог материјала. Користити уз заштитне наочари. Запечаћено заради ваше заштите, не користити ако је распечаћено. Држати на хладном након отварања. Ако дође до осипа, црвенила, иритације или отицања, прекинути употребу. Користити само у добро проветреном простору. У случају слетања на воду, седало може да послужи као пловак. Савезна ваздухопловна управа забрањује брејкденс између седишта. Пушење одштампаног примерка може да шкоди вашем здрављу. Текст и графика на овој страни су начињени од 100% рециклованих електрона и магнетних честица. Ова страница није тестирана на животињама. Ваш позив може бити снимљен ради обезбеђења квалитета услуге. Стваран губитак тежине може да варира. Није додавана со, мононатријум глутаминат ни вештачки укуси ни боје. Важи само на вебсајтовима који учествују. Гаранција не покрива ураган, гром, торнадо, цунами, ерупцију вулкана, земљотрес, поплаву и остала Божија Дела, злоупотребу, немар, неовлашћене поправке, оштећења при лошој инсталацији, сломљену антену или изгребану кутију, погрешан мрежни напон, уклоњене или преправљане серијске бројеве, вибрације од звучног удара, електромагнетно зрачење од атомске експлозије, те последице пада авиона, бродолома, судара, прокишњавања, срче, одрона камења, клизишта, шумског пожара, пројектила или немарног испуштања. Могућа су и друга ограничења. Све везе се бележе. Паре не враћамо. Не може се рефундирати новцем. Предмети у огледалу су ближе него што изгледају. Ако се симптоми наставе, хитно потражите стручну помоћ. Не важи где је забрањено. Нуспојаве сличне плацебу. Затворена стаза, професионални возач. Не покушавајте ово код куће. Цедеови нису укључени. Куповина није потребна. Ако вам нешто смета, живахните, крените у живот, идемо даље.

----

* учинило ми се. Само 6х6. И није низ од шест кућа него седам.

** није тако испало, види 10-V-2007..


Спомиње се: 10-V-2007., Слобода!, Давид Краковски, Данило, Јелена Средљевић (Лена), ЈуниЏуЕл, Невена Средљевић (Нина), расејани, на енглеском