15-XI-2014.

Од раног јутра зајебанција са Маринком, око стварања објекта у фоксу - кад има родитеља а кад не. Упоредо, са Благојем Николовићем, да их дочека сутра кад слете у Лимасол. Шаљем му по њима кило свеже кајсије и лањске шљиве. Лете ВизЕром, и немам појма што се у карти спомиње Тел Авив. Отле дотле треба да је локални лет, поготову што има наших на Кипру онолико.

Отишли сви до града у пазар. Прво код Кинеза на Житни трг. Узели пластичну пушку за Рају. Начиним овај један снимак, кад ли ме спопадне риба што тамо ради, да је фотографисање забрањено. А јао извини, дете, мало сам расејан, мора да нисам приметио, ај ме одведи до улаза да видим где је упозорење. Упозорења, наравно, нема, а знам у ствари и шта тишти Кинезе, да неко не поснима цене, то су радили и други јефтинији дућани још у Вирџинији, нарочито онај корејско-римски. Док сам се прегањао са њом, на пет метара иза њених леђа неке две рибе су испробавале одећу и фоткале се мобилним све у шеснаест. И то вероватно већом резолуцијом, еос40 има већ шест година. Дух Илије Чворовића је преживео свашта, па и Кинезе: ако фоткаш мобилним, све океј, ако имаш фоткалицу, шпијун си.

Време предивно, баш смо се нафоткали и Нина и ја. Има и други снимак, близанац овог, кад сам се окренуо налево круг и снимио то исто у излогу од Наме иза себе.

Онда смо отишли у Банатску кућу на ручак. Нема везе што смо већ били недавно, Ендеру се јако свиђа. Сели смо уз ону њихову зидану пећ, оригинал земљану као што су их некад правили, баш нам је било лепо топло. И Виолету су преповили ту на клупи уз пећ. Ручак, наравно, гулаш, и то од Бамбија.

Седамнаестог су њих четворо увелико били на Кипру, нашли се са Благојем Николовићем... све океј. И видели смо се преко скајпа, и са Гораном и Нешом. Ми смо отишли са Леном у Лалински Конак да се договоримо са том бабом око куће. Њеног мужа се нешто сећа и ћале, јер је из оног села где је он некад радио, и наводно је нешто тако упрскао тамо да је морао да бежи из села. Удао се код ове удовице, чији је први муж био баш оно радан и домаћин човек, и ајде ваљда јој је и овај други ваљао, мада чујемо да је био више ловац него пољопривредник. Сад је и он умро и баба продаје, иде код ћерке у неки од тих Бечеја, ми купујемо, све договорено, доћи ће ћерка па ћемо заједно код нотароша. Цена ће бити 7500€, нисмо имали примедби.

Поента целе ове приче је што је ово општина Њујорк, пореско уточиште (свеједно, у још пет језика упорно пишу порески рај, haven-heaven), Лена ће ту да фиктивно пресели фирму и од наредне године крене да плаћа порез у Њујорку, где мора да ће бити разумнији и јефтинији од дерачине какву код нас спроводи Ечијева госпођа, првоборац из Кертесових бригада. (била је у праву, трошак се исплатио за две ипо године само на порезу; онда је 2021. порез свуда изједначен, нема више неразвијених општина, а фриленсере су натерали да се преведу у запослене, фирму је успавала)

У стартном програму у Федсу налазим свој коментар на једној рутини од два реда - изабери списак заказивања, пошаљи структуру тога на штампач (!). Шта ће то ту... Претворио сам то све у коментар, и додао „ако је ово иком требало, волео бих да знам зашто“. А то сам нашао случајно (у 18:12) кад сам гледао како да не правим меније испочетка кад други (трећи, четврти...) пут протрчавам кроз стартну процедуру док прескачем из једне базе у другу, за оне две-три компликоване клинике са више база, што не деле пацијенте али деле докторе. Или да намерно убијем меније кад излазим (овог пута нашао како) јер ће свеједно да направи нове кад поново уђем. У каснијој верзији тог убијања менија ни нема, дакле решено је на неки трећи начин, канда сам успео да их направим ван те петље, срећом независни су од базе и локалних подешавања. А штета, то би био згодан начин да се сакрију додаци док не буду плаћени.

Дас јавља да баш неки деелел за те меније прави проблеме код неке клинике. Погледам, гле нестао је. Онда видим да га ни нема у почетном директорију апликације, што и није проблем, ископира се у локални (ал' мора да га има, одакле ће следећи пут да га ископира?), ал' тамо се нашла погрешна верзија. Има их свега две и опет сваки час натрчимо на погрешну. Но, то је само у Федс 6, који још и није инсталисан на превише места. Ово ће се средити кад потерам упФедс следећи пут, надам се пре него што размножимо шестицу.


Спомиње се: Банатска кућа, Благоје Николовић, Виолета, Горана Средљевић (Го), Ендер Аквила, Ендре Фелбаб (Ечи), еос40, Јелена Средљевић (Лена), Лалински Конак, Маринко Протић, Мохандас Раџ (Дас), Невена Средљевић (Нина), Ненад Бергер (Неша), Њујорк, Рју (Раја), упФедс, Федс, фокс, на енглеском