22-VII-2001.

Пише ћале

[о камповању] Овде боца од 10кг плина кошта као 10л бензина, 1,33ДЕМ илити 40 динара литар. Штета што Го и Рикардо неће камповати с вама. Било би лепо кад бисте могли сви заједно, као оно кад су Арпи и његов друг били с нама у Борику.

Од комшија и оних које знате, слабо се ко хвали летовањем. Само бизнисмен, Ђуђин зет, иде са породицом на цео месец у Шпанију, а она остаје као веде директор. Од ваших, једино је Брља на мору. Веца и Снеца се пакују за Златибор, на брк Снециног мужа*. Вецин муж иде на пецање, још је незапослен, а ортаклук са Возиним братом није испао како је очекивао. Озбиљни „бизнисмени“ немају времена за летовање, а средње класе нема.

Са Ђетићима имамо русвај. Понудили су да се направи савезна влада са 18 министара, 9:9. На то каже Лабус нема проблема, свако плаћа своје. Јер Црна Гора не доприноси савезном буџету ни динар. Скрасили су се на 5:5, председник владе њихов, потпредседник наш. Седиште њиховог дела владе је у Хајату.

Мило је одлучно за заказивање референдума о останку или изласку Црне Горе из савезне републике. Сад неке странке у ДОСу предлажу да га одржи и Србија, истог дана, са истим питањем. Како су Ђетићи „прелебили са независношћу“, испада да би у Србији било више гласова за разлаз него у њиховој еколошкој републици. Факултети за штанцовање политичара, економски и правни, би најгоре прошли. Сви студенти из Црне Горе би одједном постали страни студенти и морали би да плаћају школарину. Засад је већина њих на српском буџету, и кажу да не би ни имали пара за то. Како ће онда српска предузећа без будућих „директора“? Срећан пут! Мама се пита а шта ако они гласају да остану а Србија за разлаз?

Нина је хтела кући на летовање, али се закомпликовало, јер још нема летова за Сурчин са важнијих аеродрома (Лондон, Париз, Франкфурт, Амстердам, па и Рим). Најближе је до Беча, са ноћењем, или исто тако у Пешти. На крају ништа од тога.

Двајстрећег наишао Берт. Донео гомилу проспеката за Чинкотиг, и бољу аутокарту. Лепа, државно издање, без реклама. Нема других вести. мрвица сад реагује не само на звук короле, него и на звецкање кључевима. Одмах мисли да неко иде да јој набере траве. Ал' интересантне су те радарске уши њене, како чује кад затварам врата на колима - то је тако кратак и слаб звук, а у то време вероватно чује још неколико по сокаку - свеједно, непогрешиво препознаје које је чије, и сквичи на своје.

Још смо редовни на базену. Како рекох некоме на сезаму, „одао сам се пороку нормалног живота“ [неће бити на сезаму, него некоме одатле - претплата ми је истекла пре двадесетак месеци]. И спавању - то сам био писао око подне и очи ми већ монтажне**, где је 16:00. (аха, прешао сам да радим од осам до четири, да имам поподне и да мало уживам у миру и тишини изјутра)

Легенда о понијима на Чинкотигу вели да се ту скршила нека шпанска галија, а коњи се спасли. Ту је дуж обале било доста насеља где је уносна делатност била паљење лажних светионика, и пљачкање олупина.

Температура отишла на 36. Клима некако постиже, спусти до подношљивог. Двајседмог је пала киша, ал' није ништа освежило, само је прешло у „џабе се знојиш, не испарава“, јер је влага отишла преко 90%.

О Форда и његовом методу пројектовања: „Форд би направио гужву и кад би имао годину дана форе. Он напросто два дана пред божић дође са цртежом како би прасе требало да изгледа, и то не где још треба да се тови, него који нам прасићи још фале (е, јел у малим огласима још кажу "прасици" и како дође нагласак?). Срећом, данас и сутра и онда се пакује.“

Сад је ископао и Лајнин телефон. Погледао сам тарифу, до Хрватске би коштало између 0,23 и 1,80$ минут, зависно од јужног ветра и пуке среће.

----

* радио раније у Путнику, сад вероватно у некој приватној агенцији

** на склапање


Спомиње се: Алан Робин (Форд), Арпад Гунароши (Арпи), Борик, Вера Стојановић (Веца), Горана Средљевић (Го), Горан Стаковић (Брља), Ђурђа Мићуловић (Ђуђа), Здравко Сметовачки (Воза), Меланија Мерћеп (Лајна), мрвица, Невена Средљевић (Нина), Путник, Реџиналд Бертон Кејп (Берт), Рикардо Мануел Бариеро (Рикардо), сезам, Снежана Стојановић (Снеца), на енглеском