05-IV-2001.

Првог је прошла последња већа измена за rebfpt.prg - најзад сам укачио како да у нову чисту табелу упишем везу са матичном базом, где треба да ускочи уместо старе.

Трећег пишем кући

Елем, јуце смо ишли код Горане, мало се издиванили, понели домаћег хлеба (Рикардо је био потајни обожавалац док нисмо укапирали да то он шапуце Горани да тражи да донесемо).

Го није ни знала да је Слоба ухапшен - оно, нису имали ни кад да гледају вести, јер се још нису скроз сместили. Сад су код Хозеа (није био ту), а он купује стан па це идуцег првог опет селидба.

Лена је била разоцарана што нисмо опет ишли код Рејнолдса на руцак, ал' је то било због вруце цоколаде (што је, по мени, сасвим погрешан назив - то је какао, и нема никакве везе са топљењем штанглица и слицним). Но, добила је нешто друго што јој се исто свидело, те је све било у реду са те стране, једино јој је било досадно успут.

Овде је тек овај викенд померано време, па ме баш дан кад се мења онако лепо бацио у неред са спавањем - ем сам се пробудио сувише рано ујутро, ем је испало да није било довољно рано, ем сам онда одспавао два сата увеце, ем сам опет после остао будан до два ујутро (ајде, један по старом). Данас сам ко цуре :)

Имамо нове комшије испод, онај Вијетнамац се одселио прошле недеље. Лени жао што је однео мацора, баш се био припитомио - доцекивао ју је кад се враца из школе само да се мази. Сам се извртао на леда и цекао да га цешка :)

Јуче Брља званично објављује да напушта Аваи као сувласник, и нуди свој део на продају ортацима. Одговарам да ће бити онако како се сва тројица договоримо, у сваком случају враћамо на стање од пре.

Пишу Бата и Влада да

Данас је било узбудљиво. Имали смо састанак са Питом данас од 9.30 до 13.00, који је Влада заказао да би добио висе информација о табелама које це му требати. Разговор се након неког времена пренео на сврсисходност корисцења фокса/делпхија, ако се сви подаци налазе на СКуЛ серверу.

Досли смо до закљуцака како це се пре или касније десити да тај фоx/делпхи фронт-енд буде замењен за ВБ фронт-енд и како он мисли да је боље да ЈЦС посто је мала апликација (а имајуци у виду нузност корисцења ЦОМ објеката и АДО-а и фоxове проблеме са тиме), урадимо у ВБ комплет уместо у фоксу. Рекао нам је како постоји тај Дзефов алат и како се уз помоц тога мозе све брзо урадити, и како је то сјајна санса да то науцимо. Уцинило нам се то као добра и конацно права идеја да се овде конацно поцне радити неки прави посао. Касније смо отисли са Кларом да поприцамо о томе.

Клара, када је цула засто све и откуда, зове Форда, па смо и њему све преприцали са све идејом да се мозда предје на ВБ ако је тај алат стварно тако згодан. Углавном, Форд нам саопсти како Дзеф нема сад времена да Нас обуцава за тај алат и за ВБ, и да ако то не мозе да се одради у ВФП, онда це то "неко из оног дела" да одради. Наравно ми само слегнемо раменима и каземо "As you wish...".

У сустини Форд и његов енгенеринг тим су одлуцили да ове еxтра апликације буду радјене у фокс-у и ту сада нема повратка. То повлаци са собом то да цемо на неки нацин да се изборимо са АДОом. Послацемо вам (а мислим да В. вец има то сто вам треба) један длл који ради конверзију АДО - ФОX цурсор, мада мислим да сам негде процитао да тај длл има своје багове и да не мозе да уради конверзију неких типова података како треба, али отом потом и Градивој је информисан о томе па цемо ваљда несто смислити или ископати несто на УбикАгора-у. Да је овај ЈЦС нека апликација типа Пеопле модула где имас једноставно азурирање података, ни по јада, али ЈЦС треба да прави распоред, а то знаци да у позадини он треба да муља ко зна колико табела.

Углавном, на крају, је нацртао како цемо ми да комуницирамо са посебним базама на СQЛ-у у које цемо моци да рокамо са СQЛ-пасстхроугх командама. Сто се тице ЦОМ/АДО-а, користице се само при упису и цитању из "Мy Хоси" базе на СQЛ-у.

Знаци, све остаје по старом и возимо даље. Како це ово даље да иде и ста це бити на лето, то овде нико не зна.

Сви се надају најбољем, мене брине да је то и једино сто раде.

На крају само да напоменемо да изгледа да Форд није спреман ни на какве компромисе и као сто Клара казе нас нема у плановима, али смо ми ти за сада који испоруцују продукте, одрзавамо старе апликације, правимо нове и насе апликације це бити спремне у предвидјеном року, а за њих цемо јос да видимо.

А данас опака сцена у Зиро Дистансу - талас отказа. Не много, троје четворо, али међу њима и Клара. То нисмо очекивали. Форд је сазвао цео збрљ у велику салу, практично на три корака од мог стола, и изрецитовао шта је имао. Нема везе што је на свом послу била најбоља, боља и од њега самог, или можда баш због тога. Или је требало да се спусти нумера старом Хосију да би нови боље изгледао, ко ће то знати. Она се, наравно, расплакала и отишла да покупи ствари. Више је нисмо видели. Не сећам се ко је још добио ногу.

Увече ме је емајлирала у два-три наврата, и сваки пут је настао по ланац порука. Прво, у неко недоба тог јутра (ако се временима на имејлу може данас веровати), спомене неки састанак који је пропустила, где Џеф (и да проследи то Џени, испуштеној из списка прималаца) треба да крене да скупља податке о бази, да планира селидбу података за Хосија 2000, препорођеног. Друго је да ме је увече питала ко је још добио ногу, зна за Дејва, Ендија, Боба и једног од Тимова. За Боба сам био и сам изненађен, ако је био виђен за шут карту, што је није добио још пре пола године, што сад кад баш и није било посебног разлога. Питам „Јеси ли се мало смирила? Мислим да ћу да свратим до Анушке да јој кажем како је била далековида. Или сам био и ја, што сам увек успевао да не будем шеф“. И дотурим јој своју адресу на Јахуу. Онда она ископа ко је још - Брајан Чевро (још једно погрешно прочитано француско презиме) и Пит Томпсон. И Фикс је дао отказ! Каже да се већ чула са Анушком*, Брљом и Јозијем, каже баш сте брзо пронели глас, а за Фикса „дуго је и издржао... и неће бити последњи... јебо њих све редом тамо“. На њено место долазе двоје (један од Тодова и још једна), „мора да им је тако јефтиније“.

Треће, пита за зелени картон, онако за себе и у поверењу, како ми то стоји. Па, последње што знам је да ми треба још 6 до 12 месеци, од чега су два већ прошла. То није тајна, тајна је да намеравам да напустим Зиро чим га добијем. Грег ме уверава да се улагање у мене исплатило још оним одласком у Хјустон новембра 1999. кад сам Лори и Теиксцеу (тада могућој муштерији) поправио гомилу ствари, и дао Зироу готову екипу момака које сам мање-више сам обучио, при чему је из моје фирме исцеђена дреновина. Не мислим да сам ишта дужан Зироу, а што се лојалности фирми тиче, колико они поштују моју, толико ћу и ја њихову. Каже она на то, „и треба, заслужујеш боље, ако ти треба препорука за негде само ми се јави, радо ћу ти написати“. Стање је 13:30 - тринаесторо који су ту дуже од мене, тридесеторо који више нису ту.

Сутрадан је Марвинскис изашао са временским планом (за вађење из гована) танког новог Хосија, који је у том тренутку већ каснио за самим собом. Као сокољење чете пред окршај није ни лоше, а колико се уживео у сопствено просеравање, колико је уопште веровао у то што је написао, велико је питање. Гађа се да буде готово у јулу. Видећемо...

Бар су дошли Џеф и Џена и кренули да раде базу испочетка, јер оно што је Френк оставио је било срање у колору. Већ су почели да ме запиткују око табела у старом, а стање је било овакво:

слободне табеле су или ђубре или једна од четири прометне за увоз распореда из Енендејла у Оцене (не питај што су у peo\data, нашао сам их тамо) - ове четири су schcal, srotation, srotates и swards (календар, смена, смене, одељења). Табеле које стварно користимо су оне у дебецеу.

Оне sxxx* табеле су речници и остали метаподаци из алата ВТР; пошто сваки модул има своје, вреди поменути да су оне заједничке у директорију peo\data. Остале нису освежаване одавно, напросто јер се не користе у послу. Овако су метаподаци централизовани, што и ваља и не ваља. Дакле, имаш тамо ове табеле...

...

Неке од табела, поља и индекаса су виртуелни, тј погледи и њихова поља, и индекси на погледима, праве се кад се отворе. Погледи се и не користе много јер ВТР пре верзије 5.1 није умео са њима (мада их фокс има од 1995.), а кад смо добили 5.1 већ смо средили табеле. Погледе користимо углавном у оценама, а и то само за присуство у распореду и за унос одговора.

Био је додатни проблем са аутоматским емајлирањем из Хосија, и хоће ли фокс 6 то да реши. Видим да смо петог и шестог Бата и ја разменили двадесет аутоматских имејлова и анализирали којом путањом су стигли, преко ког сервера итд, зависно од тога како смо их слали. Једна од њих гласи

    .loginname='zdclient'
.password='rememberthesun'

Неком од нас двојице је на уму био Пинк Флојд...

Одговарам Форду:

1) штогод да су додали у шестици нема везе са овим проблемом; ако је радило у 5, океј, ако није, неће ни у 6. Наш проблем овде је врло редак. Питао сам на УАу, и нико није имао ништа слично - свима је добро да имејлове потписује текући корисник, нико није тражио да имејлове шаље под именом другог корисника.

2) Имам још пар трикова да пробам које још нисам распаковао, треба да одем на везу и пробам на вруће, јер како год да пробам одавде, наш Икшчејнџ сервер то пресретне и претвори пошиљаоца у мене, овде, уместо да их шаље Хоси@blabla.edu (или ко већ треба да буде).

3) можемо и да користимо Аутлук на аутоматику. Прилагођење постојећег кода би трајало пар сати са тестирањем. Пошто ово већ крпимо само за Лејвор (и надам се да ових брига нећемо имати са другима), и имамо времена до следеће сезоне уписа, ајде да сваки пут испробамо по неку опцију кад год се улогујемо. То би трајало још по неки минут на вези, а њима не би реметило посао.

УБР, док ово пишем на вези сам код ТХБ, шаљем свеж билд Људи.

Јебени скрнави Мали мекани - кад треба нешто да урадиш, прави се паметан и не да ти да урадиш шта ти треба, него мора како он мисли.

Приде се јавља и Карл Клајнкауф из ИДСмејла:

Ајдиесмејл никад није подржавао оверене СМТП сервере. Ни досад, нити намеравамо, осим ако у будућности настане већа потражња од досадашње.

Што се тиче безбедносних закрпа из Мајкрософта, то је збрзељана реакција на вирус „волим те“ и постигла је само то да је сад практично немогуће аутоматизовати емајлирање. Наша препорука је да обучите кориснике да не отварају неочекиване прикачменте и да забораве на Мајкрософта закрпе.

У сваком случају, делује да сте у сосу. Да бар можемо да вам помогнемо, ал' не личи да можемо.

----

* Анушка је исто збрисала из Зиро Дистанса, око друге трећине марта


Спомиње се: rebfpt.prg, Аваи, Алан Робин (Форд), Влада Пајтин, ВТР, Горана Средљевић (Го), Горан Стаковић (Брља), Градивој Средљевић, Грег Рубентал, Зиро Дистанс (Зиро), Јелена Средљевић (Лена), Јошка Апро (Јози), Клара Милован, Лејвор, Лора Хантер, Мајкрософт (Мали мекани), Пит Ситроун, Рикардо Мануел Бариеро (Рикардо), Станимир Кршић (Бата), Теиксце, УбикАгора, Феликс Гонкјур (Фикс), фокс, Френк Шелби, Хозе Бариеро, Хоси, на енглеском