23-VIII-1982.

Наш трећи заједнички рођендан - Горани је три године, мени двадесет седам.

Го је са уживањем помагала мами да направе торту. Лепа серија снимака, обе моје лепотице, баш ми лепо изгледају. После је кева дошла са изрезаним шаблоном од масног папира, па је кроз рупе у њему натрла чоколаде на треницу, па су се добила нека три срца у полукругу и још нека шара испод, а у средину, наравно, дођу свећице.

Судећи по фоткама, као да смо држали две журке, или је то Зорица довела клинца касније поподне, пошто видим да се тад седело у кујни и само јела торта. За главну журку, раније поподне, се скупила већа дружина - моји, њени, Арпи, Ружица, и једна од тетака из Немачке, која се већ ту задесила.

Никакви посебни догађаји, ништа се ту није исподогађало, нормалан дечији рођендан, чак мислим да нисам ни у једном тренутку морао да спуштам лопту, сви су били културни. Кад помислим да сам онај претходни био на стражи и у глави пуштао комплетна „Цеваста звона“, ех. Много боље овако.

Кухињски сто смо пренели из кујне и развукли га. Успели смо да све сместимо, тако што су Арпи, Ома и та тетка седели на каучу. На столу видим три врсте пића - наше месно пиво са етикетом из 1975. те неко обично вино и црвени Милион, пенушави. Она је пушила Бонд, палила шибицама. Ја мора да сам трошио шкију ал' нигде не видим тозну*, а видим свој упаљач, један од она три јефина румунска бензинца што су ми трајали сваки по годину. Тањири су исто из Румуније, као и чаше за пиво, керамичке и без дршке. Чаше су наше боље домаће и оне винске од тзв „кристалног“ стакла.

На једном се снимку види онај невероватни дедерски стерео микрофон, стоји на стерео систему (и даље онај нишки Хаесер пријемник/појачало и словеначки грамофон Тоска, оба половна, в. 10-XI-1977.), којим сам ваљда гледао да ухватим атмосферу. Можда не баш овај рођендан, него пре две године, кад је Го учила да говори. Од тога сам нешто и снимио, али на крају ништа од тога - трака је била глупи Орво, ни трећа класа, а завршило се избацивањем магнетофона из употребе пре него што сам успео да те снимке пребацим у било шта.

----

* наравно да се не види јер је немам. Још две године.


Спомиње се: 10-XI-1977., Арпад Гунароши (Арпи), Горана Средљевић (Го), Зорица Шканата, Ома, Ружица, тозна, шкија, на енглеском