31-XII-1979.

Луди дочек код Жике Монгола. Спремали смо се већ неколико дана, лепили по зидовима стрипове из новина, филмске плакате (његов ћале је раније био кинооператер, па је тога било доста по кући), нафарбавали отиске ципела на зид и плафон, качили праве рибарске мреже по угловима итд итд. Биће маскенбал. Кућу су узели да је сруше, те ако ујутро извучемо прву циглу из зида, немају ништа против.

За грејање смо имали ту плинску пећ, можда две.

Обукао сам се у пекарско од њеног оца, бела блуза, кецеља и капа, само смо прикачили "the mafia della pizza" на леђа (на слици је иза мене Кид). Ечи се маскирао у своју тетку - троје чакшира да стекне пречник, јакна за дебљину, перика. Џенк је имао поткошуљу ишарану графитима. Брата је изигравао Богарта, са све шеширом, монгомерцем, цвикерима за сунце и пиштољем (упаљач, ради). Жива је узео сако и прслук од деде, нагаравио брке и обрве и био пљунути Ал Капонеов гангстер.

На фотци је Кид иза мене.

Снег је почео око подне. Док смо стигли, био је већ до колена. Жива, који је довезао већину ствари, је оставио кола у авлији, и рекао "увек сам хтео да имам белог голфа" (већ је био припит). Успаничени пар је покушао да нам се убаци, дошли на врата и нуде паре - нема проблема, изволте... ал' кад су видели њега и Брату, поплашили су се и збрисали.

Нека доба укапирамо да имамо три чиније руске салате, три комплета ножева, и ниједну виљушку. Нисам се дао омести, узео сам два ножа и користио их као штапиће. Кид се жалио да кад већ почињем одозго, морам да поједем и декорацију - нешто режњева барених јаја и лишћа од зелени. Нема проблема, појео сам и то, а њему пала вилица. У ствари ми се баш свидело, па сам после кренуо и са другим зачинима. Мирођија...

На овој фотци, Брата у левом углу, непозната риба, риба која ће после бити шеф ЕРЦа негде у Комбинату, Монгол, Џенк, Ечи.


Спомиње се: Брата Маљковић, Градивој Јанкулов (Џенк), дочек, Ендре Фелбаб (Ечи), ерц, Живко Равајловић (Жива), Жика Шашић (Монгол), Золтан Кадар (Кид), комбинат, на енглеском