11-XI-1999.

Стигла ми машина. Целерон на 400 МХз, 128 рама, 14,2 Г диск, деведе читач (било је то или цеде бренер за исте паре) и монитор од 17" (што сам ладно одбио и два дана касније заменио за 19"). Поподне купио и столицу (оквир од металних цеви, точкићи) и постоље (исто, без точкића) да ставим монитор и тастатуру. Машина је коштала 720$, плус 200 за монитор а биће још и нешто за каблове - за струју, Бертово појачало, телефонски кабл за модем... Ово је прва машина у дугом низу, (скоро) увек у истој кутији, увек са доста хардвера наслеђеног од претходне, (скоро) свака се звала Змајчек.

(ово је Го, мотоцикл је Ларијев)

Хардвераш у Зиро Дистансу каже да стари филмови, обновљениза деведе, изгледају ослично. Прича како је гледао Одисеју 2001. и скупљао вилицу са пода. Неколико недеља касније је напросто нестао, а дошао нам Тед, много бољи. Овај је био вазда смркнут и деловао успавано. Нека је и изгледао кул тако, ал' чекали смо га онолико. Тед је испао бар двоструко бржи.

После је ово са деведеом испало упола тако. Јесте, изгледа боље, али то у односу на филм на тевеу или вехаесу. Није то филмски квалитет, ал' за по кући бољег нема. Избор филмова на деведеу је друго, клуб у Крогеру има 5 (да само пет) комада, од чега бар један дизни. После су набавили још, али прве године је избор био танак и морали смо да купимо и теве да гледамо све те филмове. Берт нам је доносио хрпе вехаес трака. У имејлу каже да Зајана остаје без посла па ће јој дати „једну од старих кутија типа пентијум 75... она углавном користи мека, као већина графичара, али је згодно имати и писи понекад, нарочито што јој је мек већ матор. Не знам шта ћу ја да узмем. Треба ли ти рестлова? Мислим да има три п75ице, са по 16 или 32 М рама, 500-800М диска, скрнаву мрежну картицу и кућиште. Без ОСа. Могао бих да склопим један са 32 или 64М и два та дискића, и да остане доста за још један. Штогод нам не треба ишло би у добротворне или штагод. “

Шкрба је окачио цео опус Ђорђа Балашевића на ФТП на серверу који одржава, па сам то скинуо и дао хардверашу да ми напржи цеде (све мрз* формат, наравно). Тај диск је издржао добрих осам година и онда напросто напукао.

Ћале јавља да су дошли из грејања и скинули нам плиномер (како смо рекли). Он одржава телефонску линију, направи пар позива месечно са нашег телефона. Ома се бакће са озбиљном бирократијом (позивно писмо, некакво јемство) да добије визу за Немачку да опет проведе зиму код брата (и вероватно не код сестре, Инге) и још неких рођака.

На АманБре једна пита „на колико сте добили тај Х1-Б, само проверавам јер се прича да југоси сад добијају само на шест месеци. Колико видим, услови за визе за наше су страшно пооштрени - сестра је имала све могуће и немогуће папире (+купљену карту) и одбили су јој једнонедељну визу за - Чешку! А другар који већ годинама представља неколико холандских фирми јавља да је добио тромесечну за један улазак.“ Одговарам „шта смо то, шугави? А ни ми овде не можемо много, нема још зеленог, госпоја не сме да ради него шије, плете, хекла... само да буде у послу. Да децини учитељи могу да јемче за нас, већ бисмо имали зелени, тако су срећни да ето бар једном имају у разреду и нешто паметне деце“.

У имејловима ме ЈуеСКру вазда помиње као (срећом одсутног) шефа. Пошто раде потајно, не могу то у Аваију, него су привремено узели собу код Јозија (тј таста му). Онда је таст предложио 100 марака месечно као учешће за грејање, па су се разишли по кућама и скупљају се по потреби. Навалили су да раде за Зиро, осладио им се укус долара. Кућа коју је оставила танти је такође ушла у обзир за изнајмљивање; чак је и Пали мислио да се сам усели под кирију. (кућа је после продата а она добила паре; договор је да Арпи наследи Омину кућу)

Писао сам админу сезама да агенција Бета јавља да је „провајдер 'Сезампро' укинуо три пословна налога студентског покрета 'Отпор!', а онда и 26 налога њихових активиста' те да, ако је то тачно, нема шансе да ће ме скоро видети као претплатника.

----

* в. Кућни


Спомиње се: Аваи, АманБре, Арпад Гунароши (Арпи), Горана Средљевић (Го), Градивој Шкрбић (Шкрба), Зајана, Зиро Дистанс (Зиро), Змајчек, Инге танти, Јошка Апро (Јози), југо, ЈуеСКру, Кућни речник, Лари Артојс, Ома, Пали Бодор, Реџиналд Бертон Кејп (Берт), сезам, танти, Тед Гулдинг, на енглеском