09-II-2018.

Биља се јуче појавила на скајпу. Договорили смо се прошли пут, у неколико порука, да кад јој старија ћерка дође овамо маја, са дечком, да ћемо их одвести у обилазак, али овог пута... Брзо сам схватио да је ту, у селу. Одала су је врата иза леђа, застакљена па са завесицом преко, прекидач и утичница са два разводника натакнута један на други, све исти модел какав имамо у старој кући. Нимало амерички.

Њен ћале је закачио рак, изгледа неће дуго. Обилашле су га у државном старачком дому (поред ког пролазимо кад идемо за Петерхид), а сад их је њена сестра довезла овамо. Ауто није личио на изнајмљен, ал' нисам баш стигао ни да боље погледам. Сестра се одвезла (а знам тај осећај, дођеш из Бостона, распоред тера како мора), ал' су бар она и ћерка остале пар сати. По чашицу наше најбоље кајсије, турску, пардон, домаћу кафу, чантрали као да смо се јуче видели (па јесмо, на скајпу) а не пре 34 године. Изненадио сам је оним трима фоткама из 28-VI-1970. - тад се нисмо знали, ал' сам је познао кад сам преснимавао фотке (негатив није мој него школин, а већ сам је завршио а после га нисам вратио, боље овако). Имала је дугу косу и шишке, а у септембру, кад смо се упознали, неку минималну паж фризуру, популарну те године.

Јели смо домаће палачинке, са пекмезом од јагода (са баште, дакако). (... 45 речи...) Све скупа лепо вече.

На другој страни, удаје се једна од истакнутијих дама са Бурундија, позната по свом доприносу теми „како сам открила секс са 15 година закашњења“. Бурунђани су јој нашли тамбураше, има већ кафану, сад тражи фотографа. Узгред сам напоменуо да више волим да сам бочни слободни стрелац, да немам обавезу да ухватим све битне сцене него више шврљам, иза леђа, та тране, да ухватим атмосферу, детаље, све скупа зезам се и проводим. Игнорисала је оно 'узгред' и добио сам тезгу. Тарифа је да имам где да преноћим и оставим кола. Прво је хтела да иде са мном, оно „остави ме тамо код Врдника“ ал' кад је чула да је то цело поподне и вече, рекла да одем сам. Па биће занимљиво. Заказано за 31-III-2018..

Нина опет звала, баш после ручка - у већ устаљено време, она је на Филипинима 7 сати испред. Ишли су на базен, у води се осећа толико лакша. Изгледа нормално осим стомака, који је огроман. Није се раширила, иста као пре, али је јако напредна. Дође јој за четири недеље рок.


Спомиње се: 28-VI-1970., 31-III-2018., Биљана Лајковић (Биља), Бурунди, Невена Средљевић (Нина), пекмез, Петерхид, на енглеском