08-IX-2018.

IV4, матурски парастос у Клеку, тј у ловачком дому ван села, уз шлајз. Прошле недеље, кад је звала Жуца, изложио сам јој варијанте, „или ми нађи место у колима, или“, на шта је она кренула надугачко о организационим проблемима, па ме пустила да завршим - „... или нудим осам седишта. Имам комби.“ Гласно је одахнула...

Прле објашњава; Паса, Жуца, Милица, Влада иза.

Прле објашњава; Паса, Жуца, Милица, Влада иза.

Појавио сам се на Житном скоро сат раније, хтео сам да купим обичне цедеове и светло за бицикл, па ајд до серекеша кад сам већ ту. Нена се шокирала кад је чула шта тражим, ал' је имала и то доста и скоро су џаба, 20 центи комад. Требају ми за комби, јер у њему радио пушта мрз дискове. Фабрички из 2001., кад у Америци није могао да се купи ниједан који би читао мрз фајлове - тек 2003. смо купили џепни, не баш добар, а тек 2005. су имали за кола, и коштао је. Сналазио сам се, по годинама.

Банда се полако скупила, по двоје по троје. Редом: Сташа, Чарга, Борче, Гаша, Јозда, Жуца, Паса, Прле, Милица, Влада, Радоје, Ј.Б. ... двадесетак све скупа. Са вишком кола, из нехата, па су код мене седели само Драгана и Владимира, пет празних седишта.

Драганина чаша је најбоља клопка за осе

Драганина чаша је најбоља клопка за осе

За ручак је, неким чудом, био одличан гулаш. Неочекивано за Клек (претежно херцеговачко село). Попио сам ваљда две литре киселе, и понеку кабезу и једно празно пиво (као што је био тут-гут, ал' ни налик). Чудно је кад не пијеш а опет те ради, ваљда од кисеоника, што толико брбљам. Доста добрих фотки, добро што сам понео велики блиц, да разбијем сенке - под кровом смо али нема зидова, фаце у сенци наспрам светлог.

Имао сам и мали приватни обред са В.М. Она је била краљица баба генерације са петоро унучади. Само сам је питао „колико ти оно имаш унучића?“ „пет“ „шест. предај круну“.

Прошетали се до шлајза (опет добре фотке, нема разгледнице)... још 4км па бих био у Петерхиду, ал' комби би остао са ове стране, а нисам ни кључеве понео.

Као и обично, завршили до заласка. У повратку више путника - Жуца и комшиница, Драгана, Гаша и озвучење (близанац од оног малог сокоћала на ком је смо слушали радио у САД) и вишак киселе.

(... 9 речи...) Причали са Нином преко скајпа. Близнакиње сад пузе и седе.


Спомиње се: 14-IX-2019., С комшијама у Вршац, IV4, Велемир Прокин (Чарга), Влада Марканић, Владимира Бркљевић, Гаврило Ташков (Гаша), Драгана Витас, Живана Арматовић (Жуца), Јован Зданић (Јозда), Малиша Борковски (Борче), матурски парастос, Милица Зубатовић, Невена Жаја (Нена), Невена Средљевић (Нина), Петерхид, Прле Танин, Радоје Стевић, серекеш, Спасенија Вишњић (Паса), Станоје Сердаревић (Сташа), на енглеском