05-XI-1983.

Можда и наредни викенд, било је мраза изјутра.

Почели смо градњу будуће куће. Плац који смо купили од доктора (радио у болници, мислим нефролог, (... 7 речи...)) је нешто мањи од осталих, само 12,5х40м. Одлучили смо се за тлоцрт од 11х9, још недефинисаног распореда, само смо решили да до капије буде једна соба 4х4 и да по средини буде један носећи зид, скоро целом дужином. За овај дан смо скупили мобу да излијемо темељ. Не знам одакле ми даске за оплату, а требало је много јер ово је 50м бетонског зидића 60цм изнад земље. Тада су сваком требале даске, јер ће негде од недеље да пролете авионом и да фотографишу наш крај, да сниме ту дивљу градњу, па ко има темељ ће да се сматра да је освојио право да гради, и намена земљишта прелази из пољопривредног у грађевинско а власништво у градско. Ко нема темељ, град ће да то откупи као пољопривредно земљиште по некој смешној цени, па да продаје као грађевинско по много озбиљнијој. Даске које сам наватао су четврта класа, и то последњи рестлови, ал' бар сам их наватао. Још имам један комад тога, скроз неправилног облика, на шта сам нашрафио куке и то нам је чивилук.

Суседни плац је купио брат једног професора физичког из машинске, радили су кад и ми. Њихов темељ је био сложенији, али пар година касније су то продали, само темељ и плац, а купио је Алекса и његови мајстори су то исправили у обичан правоугаоник.

Слабо се нешто сећам ко је био ту ко није. Подземни део смо ваљда урадили у суботу а надземни у недељу ("ваљда", али сад нека буде тако за убудуће). Знам да је био Арпи, Ома, ћале... за тај подземни део је требало само да се ископа и излије, а за то је Маћи био главни ауторитет. Нисам га најбоље знао, па сам мислио да је зидар. Она је, пак, била заузета на другој страни, па кад смо нас двојица проверавали да су нам дијагонале исте дужине, канап је једном ишао по равном а други пут преко неке гомиле земље... што би морало да поквари меру. Али не, он је само одмахнуо, рекао "да, знам" и ја сам све рачунао да је он то већ урачунао.

Е па није. Осам година касније, столари који су радили кров су приметили да је зид до комшије око 20цм дужи него зид до гараже. Богати смо разним стварима, али не и правим угловима.


Спомиње се: 23-V-1991., Алекса Пајков, Арпад Гунароши (Арпи), Маћи, моба, МПСШЦ (машинска), Ома, на енглеском