ТаксиСис

(Апликација, Југославија)

Апликација коју смо Брља и ја написали бајаги заједно - ја написао а он држао муштерију. Негде 1998. Помагао нам је Бата, код кога смо углавном и радили кад смо ишли у Нови Сад (тамошња је муштерија, једно од удружења таксиста). Требало је да бележи вожње, адресе, возаче и да провери да адресе заиста постоје, уз брзо налажење улица по називу (за шта се catal6.prg показао као јебитачно брз, сад већ на стероидима).

Бата је урадио део који снима звук, јер је било веома важно да се, из минута у минут, тачно зна ко је шта коме рекао. Таксисти су били на злу гласу, умели су да се удруже са оператерима па да договор тачно којом речју се најављује дуга вожња или "иде у незгодан крај", па би упућени знао кад да се јави и ако није близу, и да се прави луд иако је близу. Зараду би делили. Проваљено је више пута, па је успостављен протокол, да се користе тачно одређене речи и фразе и ништа ван тога. У случају мућке или само сумње, ту је снимак, па ко се није држао прописаног има да плати или да лети. Снимао је у обичне .wav фајлове, на некој нижој резолуцији (и даље огромне), и затварао фајл и правио нов на сваки минут.

Оволико неповерење не треба да чуди - чули смо да је у неким од тих раних таксистичких удружења било фаца са више година у затвору него у школи.

Кад сам писао нешто као заштиту за ГенерАл, правио сам чексум из муштеријиних генералија (име, адреса) и поредио то са изгенерисаном вредношћу - што је све писало у дефг.прг, па ако се не слаже, ради као демо и напросто одбија да пише у било коју табелу са више од хиљаду слогова. Уместо уписа, избаци alert.prg са поруком да се зове Аваијев телефонски број. Што је окинуло укупно једном, у случају ове апликације. Рачунао сам да Брља уме да потера gendefg, који би то средио (направио би нови дефг.прг са новим чексумом), па нисам сумњао у њега, него рачунао да је неко само ископирао шта треба на дискету, и однео другом удружењу. А требало је да сумњам.


Спомиње се: јуни 1996., 27-XI-1997., 26-XII-1997., 20-VII-1998., 15-III-2013., alert.prg, catal6.prg, Аваи, ГенерАл, Горан Стаковић (Брља), дефг.прг, Нови Сад, Станимир Кршић (Бата), на енглеском