20-VII-1998.

Датум је веома одокативан. Ма ни година није сигурна. Прерадио сам ШанкСис за Димијанов ресторан - чак сам и рекурзију потерао даље, тако да јаја кад су део мајонеза (ако праве свој и не користе куповни) исто броји као утрошак, као и јаја за поховање итд, све то скида са стања.

Али то никад није прорадило јер нису укапирали колико чега треба да ураде да би то било тачно. ГИГО начело се нашло у комбинацији са НИГО (ништа улаз, ђубре излаз), тј из делимичних података неће изаћи тачан извештај. С друге стране, остало што смо му продали је радило, користио је то, али никад није све платио. Пребили смо то са пар ручкова - ваљда пословних, мислим да смо Болди и ја довели неког, мада се не сећам кога. Он је можда касније доводио и друге, па смо можда и извукли паре, не бих знао.

Други датум ми је тачан, ал' не знам шта ми значи. Имам бекап података за таксисте, снимак првог дневног промета за 7/8. јули, где има око 950 вожњи за 40 возача (од чега, истина, 28% има шифру „0000“), већина са петнаестак вожњи, два цара са преко 30. Гужва им, изгледа, почиње поподне, мало падне предвече, па око 22:00 крене опет навала и тера тако до 1, а онда се поприлично разреди до 3, и крене поново око 5, а од 8 је опет шпиц. Не знам да ли сам овај бекап сам направио (нешто се сећам да сам гледао оператерки преко рамена, ал' то је могло бити и оног дана кад смо их обучавали), и зашто има само један дан, можда је то Брља свраћао до њих, или је то пробни први дан па је Бата начинио снимак и дотурио нам, да имамо зглаван узорак.

Ова статистика ладно може да нема везе са стварном гужвом. Пошто су таксисти певачка друштва, тј удружења самосталних занатлија (касније је било већ и власничких, па су имали иста возила, која је друштво набављало а они откупљивали на лизинг), раде кад им се ћефне, напросто се пријаве да су изашли на станицу и да чекају, и одјаве се кад им буде доста. Неки тако намерно бирају да раде кад је лоше време (киша, мраз, снег? - не, кажу, ветар је најбољи), кад је пијачни дан, кад је нека већа слава, кад се игра првенствена утакмица итд, а исто тако је могуће да и не нањуше тренутак или и сами реше да празнују кад и сви остали, па може да се деси да за развоз посетилаца са нечег већег не буде доста возила. Такође, ово су подаци за само један обичан дан, од само једног удружења (а било их је бар још четири), а има и солиста, који нису нигде чланови, имају та једна кола и возе.

Негде у лето смо купили апарат за заваривање. Ништа фирма, није фабрички, сам ручни рад. Матори Бодгар, кућа између покојне Калетове тетке и неке Соке месарке*, је био соло камионџија, па се пензионисао и кренуо да другима поправља камионе. Његов син је, ваљда, возио још неко време, а онда се оженио и одселио (у Нови Сад?). Кад је матори умро, удовица крене да распродаје радионицу. Купио сам штогод ручног алата и овај апарат. Није имао ни кућиште, него је био у дрвеном сандуку са точковима, а и то не праве точкове него овеће лежајеве. Био је коњски тежак, то се не носи. Направио га је да може да заварује најдебља места на камионима.

Нисмо могли другачије да га преносимо, него смо га откотрљали кроз авлију, па преко навоза до ивичњака, срећом високог као и другде у улици, где сам паркирао трабанта. Није ишао у гепек, узано и високо, нема теорије, него сам извадио седиште па смо га само убацили преко прага. А онда се одмарали десетак минута. И тако сваки пут, јер смо тај маневар извели неколико пута, Арпи га је пар пута узимао на зајам.

Није имао никакве дугмиће ни ручице, та једна јачина има, троши најдебље електроде. А радио је беспрекорно, никад није стао нити је избацио осигурач. Прво сам направио тезгу, ноге и пречке од ел профила, плоча од фосни. На то сам нашрафио озбиљне менгеле од бар десет кила.

----

* -ка би требало да значи да је она радила у месари, -ца да је месарева жена, ал' јок, овде је -ка, дакле погрешно, ал' 'месарка' је лако за изговор, а 'месарица' ни не постоји.


Спомиње се: Арпад Гунароши (Арпи), Болдижар Барваи (Болди), Горан Стаковић (Брља), Давид Јамачек (Кале), Јован Димијан (Зеки), Нови Сад, Станимир Кршић (Бата), ТаксиСис, трабант, ШанкСис, на енглеском