05-VII-2017.

Пре четири дана је Нина објавила да је трудна. Наравно, не пише саопштења нити „кажи драгичка“, само пошаље серију фотака са позитивним тестовима и све буде јасно. Добре јој фотке.

Данас сам Бриџешу написао кратак опис базе у Федсу. Не знам баш за који ће му, а и то што сам описао је само костур, има тамо још двапут толико тога што нисам поменуо. Ваљда му треба да зна, па је бар дошао где треба, да пита. А опет... то је све већ документовано, зар не може прво да погледа у вики?

Данас је Арпи донео Пепељару. Ону из воза, тачније шинобуса, из година кад је радио на нафтном (или беше гасном) пољу негде код Кикинде, па му је дозлопиздело да се тим вози на посао сваки дан. Па је одшрафио једну и прешрафио је кући у веце, онај стари иза гараже. Сад како је Ома умрла, питао је хоћемо ли нешто из куће (у којој ионако није живела последњих пешес година). Ја сам тражио ову пепељару (и ушрафио је у купатилу, као што је он, мада је скоро никад не користим - за две године није скупила туце пикаваца), а она витраже што је њен ујак послао.

Наравно, пили смо кајсију из 2014., но сам свеједно одиграо уобичајени игроказ, нудећи му редом све што имамо, гледајући како се он једнако прави блесав и не трза ни на једну, док на крају не кажем „а имамо и некакву кајсију, не знам дал' ће ваљати, то је онако за кад нема ништа друго...“. Наравно, знам да му је кајсија прва на списку, ал' морам да одиграм цео игроказ.

Ту негде смо се ваљда договорили и да му дам онај ћалетов телевизор (в. 22-VIII-2015.), пошто му је госпоја и то однела. Да ли га је однео одмах, или сам му превезао који дан касније, бемлига. Телевизор је као нов, није коришћен ни две године, једина фалинка му је што једна ледовка из доњег оквира пушта светло са стране, да ли се померила или се појавила рупа у облози, па при дну екрана има један светлији круг. Претпостављам да се десило кад је ћале једном пао па није умео да устане, но је бауљао по кући и хватао се за било шта да се осови, мора да је цимнуо неки кабл и оборио телевизор. Добро, није било штете од тога, осим што се једном ослонио на доњу полицу у фрижидеру па сам ишао код стаклара да направи нову.

Већ трећу недељу покушавам да додам десет долара са Пејпела на Скајп. Не трошим тамо много, за већину ствари имамо имејл или неки софтвер за директан контакт, често баш разговор са скајпа на скајп, што је бесплатно. Наравно да нема договора око формата и адресирања, па разне такве чантраонице не могу да разговарају једна са другом, ако нису од исте фирме (а понекад ни кад јесу). Згодна страна скајпа је што може да позива телефоне, што изађе много јефтиније него да се иде кроз међународну телефонију, кошта неких два цента минут (оданде овамо 11 центи минут на фиксни, 25 на мобилни). Обично турим неких пет или десет долара па сам миран, траје ми по годину, јер тих, с којима баш треба да разговарам а нема друге него телефоном, и нема тако много. Но, овог пута уплата никако да прође. Нашао сам имејл под данашњим даном, где покушавам да установим зашто. Јер,

Последњих неколико недеља сам покушавао да уплатим 10$ за Скајп. Одбило ме, десетак пута, без речи објашњења. Сличне уплате су глатко пролазиле пре само неки месец, а истоветна уплата је прошла пре годину дана. Не знам шта се променило.

Звао бих вас али ми је тренутно остало мање од 1$ скајп кредита. Више волим имејл, ради документације.

Желим само да уплатим тих 10$ за скајп и да знам зашто нисам могао. Можете да проверите мој налог на Пејпелу да видите да тамо имам довољно новца.

Прилажем комплетну размену имејлова између Скајпа, вас и мене, и снимак последње поруке из средишта за разлучивање.

А тамо ме вртело у круг, и нигде ни речи објашњења, само „одбијено“. Још горе, кад сам пријавио да уплата никако не пролази, а све исто радим као пре неки месец и као онолико пута досад, добијем овакву будалаштину од одговора:

Комплетирали смо наш преглед вашег налога и нашли да је ваш налог безбедан и да му нису приступале неовлашћене треће стране. Као резултат, затворили смо вашу тврдњу о неовлашћеном приступу.

Ако нисте задовољни вашом куповином, охрабрујемо вас да радите са продавцем да нађете резолуцију. Ако не можете да нађете резолуцију, можете да поднесете расправу у наше Средиште за Резолуцију.

Па јеботе, нисам то питао, коњи једни, јебо вас алгоритам. Нисам се жалио на неовлашћен приступ свом налогу, нисам се жалио на проблеме око куповине нечега од неког преко вас, хтео сам бре да претплатим још десет долара код вас. Одговорио сам само

ААААааааааааааааааааааах!

Јесте ли уопште прочитали моје питање?

Одговорите на ово или повлачим све паре из цуга.

Завршило се тако што ми је Нина пребацила пет долара са њеног скајпа и то сам користио све док ми Мали мекани није замрзао преостала два-три долара, због неактивности (!). Ако хоћу да одмрзнем те паре, да се улогујем на скајпов сајт и тамо нешто још има да урадим. Море, марш, овамо нећете да узмете тих десет долара, а овамо ми отмете ова два ипо и уцењујете.

Годину-две касније сам установио шта је било, ваљда сам покушао опет, и најзад се појавио траг разлога: пише „неоверен налог“. Аха, имам тај налог од 2002. и сад је одједном неоверен, аха, па да. У ствари, Мали мекани тражи да ми пејпел буде везан за налог у банци, иначе не прима паре. Тај налог је био онај у ШКЗ, који сам затворио још пре пешес година. Е па нећете знати ко сам и где сам, јебала вас два долара. Та је информација под режимом да зна ко треба, а ви не треба.

Шестог ми је фес трчао 11 сати, на Змајчеку 12w, на два монитора (како сам већ наместио виртуалку). Неким чудом та седмица прихвата било коју резолуцију, тј величину прозора, као да има тачно толики монитор, не тера ме да скролујем итд, као што неки други програми за завиривање у друге машине имају обичај. Трошили смо и терминалне услуге (звучи као погребно), и ГоуТуМитинг, и ПисиЕнивер и мој ће га знати шта све још, и догађало се да он договори резолуцију са удаљеном машином, и направи прозор у тој резолуцији са ове стране, а онда у том прозору нацрта и оквир, и мени, и алатнице, и доле статусни ред, и онда мораш да скрољаш јер ти је унутра остао за толико смањен прозор, што је баш умело да нервира.

Седмог смо опет отишли до Петерхида, има још кајсија да се бере. Наравно, одма их и цепамо, тј вадимо коштице, и стављамо у буре за ракију. Нема нас довољно да то поједемо а нема ни заинтересованих за толико пекмеза, дакле ракија, свако воли добру кајсију.

Деветог, још гора врућина, још кајсија. Сад како имамо термометар, схватимо колико је врућина, па одемо да кафу попијемо у предњем делу, где су зидови од 70цм и где је много боља хладовина, само 38°.

Једанаестог покушали да наставимо ракију у малом казану али понестало плина и... ма, дај велики, ваљда се неће распасти. И издржао је. Овај последњи снимак је шкљоцнут у 22:52, ал' и то више да поновим оно са месечином из 2011, пошто „месечина“ у америчком енглеском управо значи домаћу ракију (тј било шта што се пече илегално, ноћу). Међутим, ту није био крај, стигли смо кући око 2:00, било тога да се пече.

Дошли смо и тринаестог и четрнаестог. Томе никад краја, не ваља кад не роди, не ваља кад роди. Ма, терај док има. Цркли јесмо, ал' смо упорно терали даље, брали, цепали, слагали у бурад, чекали да преври, пекли.

Сезона се завршила са три гајбице. Коштица.


Спомиње се: 22-VIII-2015., Арпад Гунароши (Арпи), Бриџеш Дупта, Змајчек, Мајкрософт (Мали мекани), Невена Средљевић (Нина), Ома, пекмез, Петерхид, Федс, фес, шинобус, на енглеском