11-V-1969.

Такмичење је било бесмислено, без конкуренције. Нас двоје из Змаја смо били једини из кино технике. На смотри је било смешно, баш смо били бројни. Исто и кад су улазили Чојић и Б. - не знам из чега су се такмичили, нешто на струју.

Увече на Ружи, код прве зграде десно, Звојша, Чојић и још један, отишли код Звојше, изашли са по колачем. На прошлом дочеку, чујем, Чојића су довукли кући пијаног, и да ће следећи дочек вала бити код њега па ће исто, и да сматра да Оли Бој и Ђица и нису праве рибе, ништа се о њима још не прича, клинке, па да је пробао са близнакињом од оног жутог (Сарче) али је одбила, тренутно је са манастирком. Уочили смо Слађу и Дуцу те кренули ка њима, али смо застали да купимо сунцокрета а оне онда нестале. Мували смо се од места до места, нашли Ренцику, наслонили се на њеног фићу, није био укочен па се померио, цела Ружа се помало спушта ка реци, око зграда је изравнато али је зато између још јаче нагнуто. Постепено смо га вратили на место, у цик цак јер нисмо могли да га изгурамо право.

Тешко се да објаснити, него сам нацртао.

Тешко се да објаснити, него сам нацртао.

Данас смо у школи замало награбусили - гађали се патикама, и једна одлете превисоко и поломи стакло на лустеру. Видео сам ко је али нисам записао у дневник, за сваки случај. Сад, 50 година касније, не сећам се ни догађаја баш.

Брзо смо покупили срчу и ћушнули је под орман. После часова, скинули смо стакло са стражњег лустера и ставили уместо овог - мање се примети - а срчу спаковали у нечију торбу. Ако не примете до сутра, ником ништа, то је можда друга смена, ма ко зна откад је то тако. "Операција калуђер" је успела (одакле нам само назив).

Круже два трача, да ме Ђица воли и да не. Боље не знати.

Моји данас нису били ту, него у Бртогу - удаје се тетка Јања. Ћале је понео регулу и направио цела четири снимка. Ни на једном од њих ни на једном лицу нема осмеха. А скупила се цела породица - обе ћалетове сестре са већином деце, деда, дедин брат са сином ћеркама и њиховим супружницима. И ама ниједна насмешена фаца. Невероватно.


Спомиње се: Бртог, Градивој Сарчевић (Сарча), Градивој Чојић (Чојић), Душица Тошин (Дуца), Ђурђица Орашки (Ђица), Емеренција Нердељи (Ренцика), Звонко Даричић (Звојша), Змај, Оливера Стојановић (Оли Бој), регула, Ружа, Славица Тејин (Слађа), тетка Јања, фића, на енглеском