30-XII-1994.

Одлучио да се запослим код себе, у Аваију. Мислио сам да кренем од првог јануара, али из неког књиговодственог* разлога било згодније да крај прве године дочекамо са два радника, дакле Брља је већ био наш (Болди пак није). Значи од сад па надаље плаћам пензионо и здравствено на два места, да надокнадим она два месеца (бајаги) незапослености, и оних девет месеци на почетку каријере, од новембра 1989. до септембра 1980.

Ових дана су нам плански искључивали струју, јер је Слоба извозио једино што је могао, струју. Па бисмо имали струју шест сати, па шест не бисмо, или би се палило-гасило на три сата, отприлике, с тим што је грешка увек ишла у корист мрака. Последњих дана су се скоро уштосили, на десет минута, али прошле недеље, док су освајали нов терен (тј одвајали оно херцеговачко село од болнице, на чијој је линији као било па нису смели да им гасе - а нема везе, уопште нису на истој страни града), увек је било пар сати више у мраку.

Питао сам на сезаму има ли крајева на јужној прузи којима толико заврћу. И резултат је: Београд, 3 сата без, можда ускоро 6; јужна пруга 9; Војводина 12. За време неке историјски битне утакмице, лева страна Багљаша је имала струју а десна јок, па су се мењали на полувремену. Кажу да је булевар био јако прометан у паузи.

Чуо сам и гласину, мислим тачну, да некој општини у Црној Гори редовно стиже кофер пун марака (код њих динар више не важи, дакле СРЈ је савезна држава без савезног новца), тачно до у пфениг, неко плаћа струју. Сад или је то неко место код нас, које је закачено на црногорску мрежу, или нешто хрватско што се налази у Црној Гори. Рекао бих оно прво.

Трошимо 2800 киловатчасова месечно, и само чекам кад ће да нас прогласе за жртвеног јарца па да нас комшије линчују. Пропаганда чуда чини. Маса се, кад чека на ред, увек обруши на падобранца, никад на оног што је ред проузроковао.

----

* књиге нам је водила Д., која је раније радила у Купроду, па је кренула приватно са још две-три колегинице. Просторије су им биле на спрату у згради бившег Дома културе бившег Комбината, прилаз кроз двориште Кантине.


Спомиње се: Аваи, Болдижар Барваи (Болди), Горан Стаковић (Брља), Кантина, комбинат, КуПрод, сезам, на енглеском