29-I-1973.

Овог понедељка смо у ДЦ-99 Аћим и ја покушавали нешто са анимацијом, он је направио неке Лале и Сосе од картона, па смо то осветљавали са стране и шкљоцали квадрат по квадрат. О меленачком тегљењу даске.

(... 2 речи...)

Отишао кући, ручао и нацртао се на дуванац у 14:45. (... 9 речи...) Све спремно за фоткање, фојклендер у руци (не занима ме како се пише). Наишао Хазим па нас сликао у улазу код Пролетера. Па смо се онда сликали појединачно па онда на мосту стајали и гледали у шмрљаву реку. Онда наиђе Чарга (има дар да се нацрта), пало неко зезање, ал' срећом покупио се на време. Сишли на обалу и ту сам направио најбоље фотке из те серије, а онда смо полако дофурали до мене. (... 22 речи...)

Кад сам је пратио на бус, мимоишли смо се са Миливојем, госпођом му и једним профом из гимназије, давежом баш, који се појављивао чак и у Борику. Кренули код нас... јој. После сам као навраћао у дневну собу да не буде да их избегавам, ал' ми је кева севала очима да се чистим, да овај давеж не примети да имам шљиву на врату.

(... 2 речи...)

Сутрадан, по договору, видим време је, случајно ухватим ранији бус јер је стао на рампи, и стигнем нешто пре времена на станицу (хм, коју сад станицу - ако је железничка, до ње имам само један бус, можда аутобуска... исто ћумез). (... 34 речи...) Било занимљиво светло, и пејзаж онако полупустињски, са великим просторима, крај света. (... 40 речи...), кад дођу Веца и Снеца са неким плочама (ЕЛП "Слике", Осибиса, Хендрикс) и онда тако седимо чантрамо и на крају сам морао иза њених леђа да им дам знак да мало прошетају и дођу сутра. Упалило, отишле су кад је понестало шљива.

А онда смо мало маштали и о одласку у свет, сабирали се колико језика знамо (значи не у Француску). После бака куцне на врата али не улази, донела четири сендвича.

(... 77 речи...)

Отишли смо до станице, купила је карту (тад је још био тај киоск где је могло, неку годину касније су укинули карте и кондуктере, па увели касице код возача где се само убацује кинта или жетон, а киоск је продавао жетоне). Код Прлеског била гужва па смо отишли до Пролетера. Тамо Спира и Матори. Чуо вести. Хазим и даље јури Позориште и прича около друштву шта смо му причали о настанку имена; Гаша на време обавештен. На зиду поред је био плакат за диско на Грошу али је фалила баш та реч(... 39 речи...). Видимо се у петак.

Бацило ме у размишљање, како сад издржати друго полугодиште, и клуб и школу и политичку школу и предсениковање, кад све то може да се склони у било ком тренутку, снагом њеног осмеха? Чему све то? Или, како убедити себе да све то треба и мора, да би се сачувао тај осмех. Колико је живот био једноставнији прошле године, кад сам био сав у курцу...

(... 6 речи...) Пре неко време су у СКЈ примани ђаци у чланство и мени се згадило како се то радило. Нисмо били обавештени (бар мој разред није), нисмо знали ни права и дужности, ништа осим формалности око чланске карте. Нисам хтео да се учлањујем тако, дакле одбио сам. Чудили се около, шериф ШКСО па није члан, ма смучило ми се већ и то што сам морао да учествујем у писању карактеристика за оне који су се пријавили. И та дискриминација, докле свуда трпају одликаше(... 4 речи...).

С друге стране, Фурцула је, како се чуло, био баш лош ђак, а побунио се против тога, што ја не бих могао да будем члан, као да ја не волим ову земљу, бла бла бла и приме га. Чему је можда допринело и то што се причало да је удбаш.

3. фебруара ништа. Биле Веца и Снеца, слушали Млинарца, прошао дан. Увече на вишу техничку, свира Корни група(... 4 речи...). Добра свирка. Хазим дошао са Позориштем, успело је, свака част. Вест месеца: Снеца има дечка. Да паднеш на теме. Али Ње нема, свратио и до диска, није ни тамо.

Ноћ провео у бунилу, ни здрав ни болестан, презнојао се, а ујутро навалио потајно на аспирине да ми се не примети. Шест дана се нисмо видели.

У понедељак, прешли смо у другу смену а Друга у прву, издржао некако до школе. У 14:05 ње још нема, Болди већ мислио да смо се растурили, па је ушао у учионицу да је пита шта нам би. Отприлике у исто време Гаша рече "видео сам ону твоју малу вештицу". И стварно на првом одмору смо се скоро сударили у ходнику. (... 38 речи...)

Време увек тече истом брзином, само се ствари догађају гушће или ређе. Одмах је био шести час, и заједно смо сишли, измигољили се из гужве, отишли до Пролетера и тамо дуго стајали(... 20 речи...), праве диско. Где? На Грош, баш где је била кафана (па и онај диско са плаката). Измислили смо и неки састанак разредне заједнице после часова, па смо остали још пола сата, смрзавали се па разлаз. Стигао кући и опет кришом макао два аспирина. Температура пада али крајнике и даље осећам. Пробија ми се и трећи умњак. Главобоља пролази.

У уторак (6.) преподне биле Миља и Слађа, преснимавали нешто, импровизовао џек јер нису понеле, биће касета за Корину (обећао, јебига). Дао Миљи Млинарчеве албуме, држим палчеве да се врате читави.

У школи забавно, НМН зезао Возу. (... 33 речи...) Следећи час, физичко, преседео уз радијатор, умотан у капут. Кад је дошао Марко Бозон већ ми се мутило а учионица никако да ухвати хоризонталу. Средљак ме одвео кући. Температура ми је до четвртка стајала на 38,5 до 39,5. Онда је спала а ја добио запаљење десни, афтозу. Не могу да једем. Тешко ми је да протерам клопу кроз уста. Добио нешто љубичасто да мажем десни, изгледам сабласно. Читам "Рат и мир" до у бесвест.

У петак (9) дошле Слађа и Драгана да ме обиђу, обавезао Драгану да јави (... 1 реч...), као што сам јој већ једном рекао, ама ниси рекао, јебига ја се сећам да јесам ал' ко ме зна у ком сам бунилу био.

За то време у граду су биле демонстрације матураната, кад је укинуто укидање матуре. По новинама, наравно, ни близу од оног што се десило, што установим сваки пут кад знам нешто из прве руке. Кад се сетим лањског случаја са песничком вечери, па чак је и НИН срао. Сад је Танјуг нацртао матуранте као руљу која је измислила демонстрације да побегне са часова (да, било поподне, па је и прва смена тако побегла). И као најгоре, одбили да се врате на наставу. Ајде, да се врате па појео вук магарца, а ваше мишљење ћемо дотле разводнити и неутралисати. А председник општине изашао да разговара са њима, за њега није проблем што је напустио седницу? Вест о демонстрацијама није била на тевеу, али је било да је сутрадан неки политичар дошао у политичку школу и одржао предавање, које јесте било на тевеу, и рекао да није требало да демонстрирају него је то требало преко омладинске организације. А што тај није дошао два дана раније? Чему уопште цела комедија са укидањем матуре, па враћањем?


Спомиње се: Анита Хертман (Корина), Болдижар Барваи (Болди), Борик, Борко Бошковић (Фурцула), Велемир Прокин (Чарга), Вера Стојановић (Веца), виша техничка, Гаврило Ташков (Гаша), Градивој Средљев (Средљак), Грош, Драгана Витас, ДЦ-99, Здравко Сметовачки (Воза), Марко Дамјанов (Марко Бозон), Милан Шебрцан (Аћим), Миливоје Стојановић, Прлески, Славица Тејин (Слађа), Смиљка Грајин (Миља), Снежана Стојановић (Снеца), удбаш, Хазим Јабучин, Чедомир Спајин (Спира), на енглеском