26-VIII-1978.

Изгледа да смо и овог пута правили августовски, а то онда мора да је било на овај дан.

Начисто сам изгубио из вида које смо то године држали а које прескочили, а пошто ми се негатив од ове године није сачувао, мислио сам да смо прескочили. Међутим, 01-III-2021. ми је Гита послала једну фотку, на којој су њих две, и каже да је то било 1978... и то фотка коју сам ја урадио, и које се штавише добро сећам.

Значи било је. Ал' нема фотака и немам појма. Вероватно иста екипа као и претходних година.

Ових дана је овуда прошла и породица неких Пољака, с којима су се моји спријатељили на мору. Продали су ћалету шатор и још нешто опреме - можда нову плинску боцу и горионик, пошто је оно старо дотрајало. Госпођа је била баш наочита плавуша, а и син им је добро изгледао, још помало тинејџер.

Те пољске боце за плин су биле петљавина, јер није наш навој. Зато је ћале нашао неког да му направи адаптер, с једне стране пољски навој, с друге наш, између неко тракторско гумено црево. Онда би нашу велику боцу од 12кг (имали смо је због каталитичке плинске грејалице, на коју смо прешли после нафтарице, а требало је и за бренер кад се шури свеже заклана свиња) положио на хоклу, ову малу би ставио на земљу, спојио их тим цревом, одврнуо вентиле и онда пуштао да то стоји пола сата, док тежа не уради своје. Испочетка је било патње са том пољском боцом, јер нису све пунионице имале адаптер. Имала је наша, имала је и она у Задру али не првих година, па је понекад било фрке.


Спомиње се: 01-III-2021., августовски рођендани, Задар, Маргита Гунароши (Гита), на енглеском