16-V-2009.

Пре неки дан ми стигле и те кломпе. Изгледа солидно дрво, налепнице сам већ скинуо, носим их помало. Наравно, требаће времена да истеглим рис, ал' имам старе, тако да их сад носим наизменично. Можда ћемо мало да излупамо чекићем, или да сипамо оне вотке (... 11 речи...). Алкохола нема да се купи, само изопропил (који код куће никако нисам успевао да нађем, то су само сервисери за електронику имали и нису хтели да кажу где набављају), па смо узели кило некакве шкљ вотке од 50%. Процветала нам је камилица, босиљак се сам размножио - бацио семе кад нисмо гледали - а никао је и кромпир иако га нисмо имали ни у плану. Наиме, испод оне куповне земље је наш компост, у којем је било и љуски од кромпира, понегде са клицама. Краставци терају, лудаје такође (или какве то већ тиквице имамо - не знам која је од оних сто фела), и папричице, једино парадајз нешто килави, канда му не одговара земља. Један што није могао ту да стане, па је стигао у другу жардињеру, ону до Јулишкине шупе, тера као блесав - тамо је друга земља, а тамо је истерало и просо, јер је у компосту била и пиљевина од прасића, а у њој разног семења што је гицама испало из валова.

Ђорали смо се соба. Нина и Ендер су добили велику плаву собу, јер ипак треба негде и да седе преко дана, не могу вазда са нама доле, башка што и ја тамо радим, а и она је прешла на рад од куће па нека има свој простор. Нас двоје смо се згурали у њену нараџасту собу, довољна је за кревет. (... 49 речи...)

Онда смо Ендер и ја зашрафили две дебеле куке у даску испод жардињере, да за то везује мотоцикл, да не добије ноге. Та доња даска је некаква трулекс иверица, што је била зид од шупе, и изгледа као да би је мало јачи ветар разбио. Међутим, иза даске је она железничка греда, тврдо дрво, и у то је у ствари заврнуто, и то фест.

Ко пазари на брзину, кајаће се натенане. Све, али баш све је некако закомпликовано, све има неку зврчку, штогод хоћеш да купиш мораш прво да научиш шта и како и које је какво, и шта које има... и ако пазариш пре него што научиш, школа кошта више.

Лена положила већ пети предмет са оног списка који ће да јој се признаје на факултету. Морао сам да идем по њу јер је због тога пропустила школскибус. Овај комби (или џип, изгледају исто страга) има буџене точкове и доњи построј, то се сад тако носи. Још је ово и умерено буџено, видели смо неке момке како гурају свој преко раскрснице кад им је машина стала, па им је под био таман у висини рамена.

Пише ћале „Е још нешто, што смо предходних пар писања заборавили. У свету се дигла велика прашина око "свињског грипа", који се појавио у Мексику. Па светски медији су више о томе писали, него о светској кризи. Читаве табеле статистичких података где се појавила са бројем пријављених обољења, лечених и умрлих.“.

Одговарам: „Ма то је трговина, скретање пажње и ко зна шта још. Пази, епидемија грипе у пролеће. Ајде да је март, кад још нема поврћа и витамина, и сви нешто утањили од зиме, него још у Мексику, где се зима познаје по томе што је краћи дан и што није толико врућина. Мислим да мало тренирају ванредна стања и строгоћу, да виде колико се овдашња раја да утерати у ред и колико ће да поступа по наређењима. Такође, неко добро зарађује на тим вакцинама (које ко зна колико ваљају а колико су опасне, пошто нико не зна колико је тај вирус ослабљен, и да ли је то баш тај сој, а да не спомињемо живу као конзерванс), ако није опет онај жгад Рамсфелд, који се ваљда вратио у управни одбор где то праве. И пре свега, одлично скретање пажње са губитка 400 до 500 хиљада радних места месечно. Овде је кренуо распашој онако. Бар је Ендер добио посао - у продавници видео игара, која је истовремено и кафе-играчница. Није нека лова, прва три месеца док је на обуци, а онда треба да отворе још три дућана по крају, па би требало да буде пословођа у једном од њих.“

На УАу

>http://en.wikipedia.org/wiki/TANSTAAFL*

Осим што не видим што би неко пожелео имитацију, „ствар која је попут“? Разумем жељу да се руча за џ, али да се жели нешто што је „попут“, звучи као „хоћу лажњак“. А бесплатан ручак и није ствар, то је догађај, појава.

Јуче сам налетео на идиотлук у Екселу. Нешто о бојама - у ВБу, функција РГБ (црвено, зелено, плаво) има некако чудне параметре, па сам посегао за најгорим, притиснуо Ф1. У нечем од Мајкрософта. Јој. И шта сам добио? Добио сам помоћ за ВБ (дакле не за обичне кориснике, спомиње методе, константе и особине, то се не показује њима)... и не зна за ту функцију. Која очигледно постоји у Екселу. Утефтерио још петнаест бачених минута, хвала ти, Мајкрософте.

Радови на СФ причама... данас сам ваљда прекуцавао ону прву, јер ми је стигла скенирана из Сиријуса, послао Шкрба, а осамнаестог је устоварен Енгар на sGradlj.com, свих 58 фајлова... она ћирилична верзија. Тек 18-VIII-2021. ћу се сетити да до тога нема никаквог линка и да то нико не види.

И неке ситне измене у коду за sGradlj.com, у делу где се генеришу стране за велики речник „обичаја северноамеричких племена на прелому векова“. То сам преместио у саму маску (gensajt08.prg се сад позива из ње), не позива се из спољашњег алерта.

На послу, нешто о банкама сперме. Јан: „гледе структуре података у банкама сперме. Наш модел је сличан, али јачи. Разлика је што имамо назидану табелу t_straws која бележи и сламке и њихово кретање. Не капирам баш чему табела role_types. Пацијент може да буде једном пацијент други пут давалац, или обоје истовремено (нпр даваоци претеклих јаја). Однос увек указује на улогу. А лабораторија/резервоар/канта је баш ограничено. Не описује хијерархијску структуру потребну за вишестепено складиштење (резервоар-канистер-пехар, резервоар-канистер-визицев, резервоар-канистер-пехар-одељак)“

Технички састанак, Јан, Суез, ја, Дејвид, Лора, Хана и Норман. Био сам најавио изостанак, Лена нешто рече да треба да је возим из школе, лудница пред крај године, ал' онда је испало да је нашла превоз па сам поштеђен тога. Јан пак рече да није ту „од 13:15 до 14:15, долазе муштерије да виде кућу, ручам с њима током тог сата“. [кућу је касније и продао; нова кућа га кошта 300.000€, што ни десетак година касније још није отплатио]

Дејвид је најавио да ће и Денијел да се придружи Фериверу, биће на састанку с њим. Прикључили су се и Дас и стари пројект менаџер (који је убрзо потом прешао другде, на бољу испашу).

Прекјуче смо Дејвид и ја причали са Београдом. Једна докторица са ГАКа хоће назиму да отвори приватну клинику на Дедињу кад јој заврше зграду (опа, бато), па је већ неко време преписка у току, и данас смо се коначно чули. Засад само скупља понуде, али држим да смо јаки кандидати. Мало смо се нас двоје питали одакле јој паре, а онда смо закључили да не вреди да се чудимо - где има, има. Углавном, треба да спремим нешто да се види и ћирилица, за отприлике двадесети.

Текући проблеми - британска клиника, а неки датуми стижу у Ексел као мм/дд/гггг уместо дд/мм/гггг. Кад Норман то среди, могу да правим билд, немам ништа на свом списку.

[овај баг никад није скроз нестао. Директно извезени датуми ће бити ваљано форматирани у коду, али спискове датума слаже Ескуел сервер и то као стрингове, што се после узима здраво за готово. И Ескуел би могао да их извезе како треба, али функција која их претвара у стрингове има додатни параметар, који би требало некако мењати према локализацији, вероватно завиривањем у табелу са конфигурацијом... што ваљда никад није ни урађено, остао је фиксно амерички]

Чантрао са Бајлом преко скајпа. Некако смо се нашли, претпостављам да је свраћао до мојих па му рекли како да ме нађе на скајпу.

И нешто сам причао и са Ником Скејџом око нечег, можда имам негде снимак па ћу уписати овде кад га преслушам.

----

* Хајнлајново „нема такве ствари која је попут бесплатног ручка“. Не каже да нема бесплатног ручка, и више пута сам се питао зашто.


Спомиње се: 18-VIII-2021., alert.prg, sGradlj.com, Градивој Шкрбић (Шкрба), Дејвид Бертон, Денијел Бертон, Ендер Аквила, Јан Бренкелен, Јелена Средљевић (Лена), Јулишка, Лора О'Хера, Мајкрософт (Мали мекани), Мохандас Раџ (Дас), Невена Средљевић (Нина), Ненад Бајло (Бајло), Ник Скејџ, Норман Шен, Суез Лима, СФ приче, УбикАгора, Феривер Фертилајз (Феривер), Хана Блербери, на енглеском