03-XII-2021.

Првог је све било по плану - Борче је звао кад сам и очекивао, дошао је са Драганом можда три минута после договореног, извукли смо се из града краћим путем, а на крају пута смо утрефили Бајлову кућу са једва четврт промашаја (наравно, нема кућног броја, ал' довољно добро се сећамо где је). Ауто који нас је пратио до саме куће је возио, наравно, Сташа, а ми све гледали да ли ћемо га негде видети паркираног.

Једини културни шок је био кад је Бајло излазио до купатила - бије ладно из ходника. Нисмо навикли да у кући има тако хладних просторија. Пили смо неку његову кајсију (тј од неког његовог рођака, његов свет се и иначе састоји од родбине), није лоша, нисам тражио ништа друго, мада ме није нешто ни вукло, то може да се пијуцка до у бесвест.

Спремио је опет пуњеног шарана, као оно 02-IX-2017., можда још боље. Одличан, пет, седи. Седели и ћаскали, клопали, ма добро вече све скупа. Пробао сам најзад и Сташино вино, е то ми дај, неутрално црно без вишка укуса, тела, главе и осталог зеља, просто вино.

И Сташа и Борче су попили помало, ал' отле дотле није нешто, башка што је Сташа скренуо пречицом кроз њиве, каже одличан пут само има понека рупа ту и тамо, ал' већ зна где.

Радио данас најзад нешто у пајтону, и то не конкретно за Бјо (ал' послужиће свакако), него да сачувам тренутно стање у алерту, где сам успео да вежем активне дугмиће за догађај али не и за дугме које га изазива... па пре него што претумбам код за то, да прво дотерам онај зипер, да могу да сачувам верзију. Проблем са зипером је што нисам могао тек тако да га пустим да позипује текући пројекат, јер је увек рачунао текући од места где је сам написан а не одакле је покренут, па би позиповао сам себе а не шта сам хтео. То је испало изненађујуће једноставно, кад сам укапирао како му се прослеђују параметри кад се стартује. Тј како да их нађем кад програм крене.

Друга ствар што сам урадио је убацивање фотака. То сам досад радио у фоксу, имао сам маску са бирачем фајлова, али са преласком на линукс тај бирач фајлова је испао лош. Он је услуга оперативног система, који је сад симулација под вином, па има доста мана - под један, не приказује фотке, уопште не видим шта радим. Под два, кад одем у фасциклу изнад, он ме врати на први јануар а не тамо одакле сам изашао, под три, кад у списку фајлова почнем да куцам, он ладно заборави шта сам откуцао ако нисам довољно брз, па куцајући „сте“ дођем на први фајл на Е, јер сам између „ст“ и „е“ застао (главни разлог за catal6.prg, тај је написан тако да чека). Уместо тога, решим да убацујем имена фајлова са стевке (види Кућни) ал' ни то није ишло баш лако, јер прегледач који користим (Чудак, ака Гики) баш у том додатку има баг и на стевку не упише ништа; то боље уме Око Патуљка (еог) али тај има лошу навигацију, за сваку фасциклу отвара по нов прозор, распоред по екрану му је незграпан кад треба да прикаже више десетина фотки итд итд. Покушавао сам да напросто превучем фајл из Чудака у текст, ал' вино то не уме да препозна... међутим, уме Пајтон, у тексту се уредно појави име фајла, тачно онако како би се појавило на стевци кад би радило... па, можда је и лакше овако - тако превучено име исечем у стевку, пређем у верзију у фоксу и тамо у оној масци за бирање фотки кликнем на „са стевке“ и фотка се појави. Прву сам тако пренео Ленину фотку за 05-VII-2014., и ту ме кренула карта.


Спомиње се: 05-VII-2014., 02-IX-2017., Добра риба, alert.prg, catal6.prg, Бјо, Драгана Витас, Јелена Средљевић (Лена), Кућни речник, Малиша Борковски (Борче), Ненад Бајло (Бајло), Станоје Сердаревић (Сташа), фокс, на енглеском