15-III-2014.

Лена више не станује код Злије, преселила се. Нашла је гарсоњеру отприлике негде између СИВа и Продајза, ближе послу у ствари, има пет минута са све лифтом. Поподне смо отишли да је обиђемо, први пут на новој локацији. Није ни нешто компликовано да се нађе, Нови Београд је лаганица за сналажење, а оно кроз стари што има да се прође, то знам напамет - Рузвелтова (претходни стан), Булевар, па низ Кнеза Милоша на Газелу или кроз Теразијски тунел па преко Бранковог моста.

Стан је фино скоцкан, једино што је реновиран и кујна је сва у индустријско сивим тоновима, јебало их сиво. Бар је испред кујне терасица, па ту можемо да изнесемо кафе и запалимо, а пружа се поглед преко парка на Дунав (који се не види од дрвећа) и даље на Банат. Шести је спрат па се не види баш далеко преко реке.

Поседели лепо с њом, отишли преко у Јубиси на ручак у Кактус, прошетали около, извидели где су јој најближи дућани, све по реду.

Нина и Ендер имају нов ауто, некакав Субару. На другој фотци Ејмили седи у... сад да ли камп приколици или вонвагену, ал' кожне пресвлаке на каучу, таблет у руци, веце у углу.

Код ћалета ми је најзад пукао филм да се свака два-три месеца пењем на лотру и мењам сијалицу на светиљци у углу. Јер нит су сијалице као што су некад биле (нама још ради она панчевачка пред улазним вратима, та је из 1992.), не праве се више да издрже 250 волти него је то кинеско ђубре што изгори за два-три месеца, нит се он држи упутства да у ту стаклену теглу не може да се стави више од 60 вати, греје се и неће дуго, него сваки пут стави стотку, и ова наравно прегори. Попиздим, купим му ледовку од 15 вати, зовем Мићу, дође он и монтира то за пола сата. Проблем решен.

Сутрадан, у Петерхиду, развукао кабл и поприлично скресао једну јабуку на улици, другу у дворишту одсекао скроз, била је поприлично трула. Грање пребацио преко капије, склонио га одмах, две три године касније. Ручали смо тамо, јаја и сланине, домаћег хлеба и огромног младог лука из баште. Јаја су још увек куповна, ал' неће дуго.

Седамнаестог бољи ручак, ћалету 84. рођендан, довели га, изнела торту... оно, и нама је 35. годишњица брака, ал' да не исписујемо превише цифара на торту. Ердингер пиво, Старопрамен.

Двадесетог звала Најка из Детелине, те сам отишао по пилиће. Кавез је сад настањен, па сад двадесетак недеља док пронесу, биће јаја.


Спомиње се: детелина, Ејмили Аквила, Ендер Аквила, Илија Ћирилов (Злија), Јелена Средљевић (Лена), Мића електричар, Невена Средљевић (Нина), Петерхид, Продајз, на енглеском