09-VII-1998.

Датум сам лупио, као и за већину деведесетих, осим кад имам белешку у софтверу. А и то мани, то је све било по којекаквим дискетама, од којих се слабо шта сачувало.

Елем, др. Невенов је увелико у пензији, а има некакав (... 195 речи...).

Онда се испоставило да је нешто утањило са превозом, ал' се нашао неко ко би је добацио до Новог Сада. Океј, сиђе она код станице, седне у неки кафић, већ је увелико мрак, значи после 20:30, и зове ме да дођем по њу. Није неки проблем, то је само 45км, седнем у трабанта и нагазим педалу. Онај полупани издув је нашао нову рупу куд ће да дува у кабину. До тамо још некако, можда је био неки ветрић са моје стране.

Каже да су је мало чудно гледали у кафићу, риба у најбољим годинама седи сама. Ал' није било инцидената.

У повратку, душегупка. Ајд што је бензин, него и уље - то је двотактна машина. Буквално смо држали главе истурене кроз прозор и најзад некако стигли кући.

Током лета сам средио неку трипер комбинацију са мајстор Пиксијем, неко је дошверцовао један оџак из Мађарске, и то је било замењено. То се у начелу заварује, али је изгледа од оног ударца доста рупа порасло и спојило се са другим рупама. Може да се заварује метал, трулекс већ не.

Ту негде се потрефило да смо (ми, тј. Аваи) продали неке машине једној фирми што је некад била муштерија ДБА. Уз машине није ишао софтвер, али умрежавање јесте. Пеја је уредно развукао кабл, и то изгледа класични коаксијалац, јер шта ће рутер за само три машине. Хардвер је дотурио КомпуВиз, као и мрежне картице. Испоставило се да је њихов шеф информатике нико други до Ш. из ДЦ-99, јер ето и он је математичар. И онда останемо једно поподне он и ја сами у тој просторији где су биле машине, да дигнемо мрежу.

За дизање мреже са таквим машинама смо тада углавном инсталисали Лантастик, али смо некако почели да прелазимо на пенџерску мрежу, јер је било лакше да се подеси. С тим што смо се у ДЗ зајебали грдно и оставили дифолт мрежу из Пенџерија 95, или смо већ имали 98, где је то ишло некако боље. Међутим, тамо се мрежа тотално усрала кад су умрежили и машину на спрату и у благајни, поред постојеће три. Некако на сезаму пронађем да је проблем до мрежног протокола, јер је то НетБЕУИ, код ког се свака машина оглашава два-три пута у секунди, и јавља осталим машинама да је ту. Што лепо ради до отприлике три машине, са четири већ почиње гужва, од пет па навише на каблу је толики промет само од тог довикивања, да нормалан саобраћај више не може да прође. Лек за то је био да се направи дос дискета, из деведесосмице, и бутира одатле, само у дос, без пенџерија. И ту је неко приложио и Мајкрософтов драјвер за тисипи/ајпи, који овај још увек није хтео да даје уз Пенџерије, а онда смо провалили и како да се то уради и без дискете. И кренули да терамо тако, и решили ДЗ.

У овој фирми, са само три машине, није ишло никако. Ипе адресе су играле неко лудачко коло, никако нисмо могли да их натерамо да остану како смо их поставили. Ако их пустимо да иду аутоматски, буду две исте, не ради мрежа. Ако их фиксирамо, испадне да их је негде нешто променило. Проради нам то једном, океј, снимамо конфигурацију, ајд сад ресетујемо све три па да видимо. Оно још горе, потпуни распашој.

Ни не знам да ли смо то уопште решили. Оном лику из Компувиза сам рекао да ако нам још једном ували Реалтек 5829 (или је био неки РтЛинк? Нешто на р), има да му урежем слот у леђа и уштекам му га тамо.

С друге стране, те исте картице су радиле лепо једна с другом, и са другим картицама, чак и са РПТИјевим старим картицама од пре осам година, на десет других места. Да чупаш косу.


Спомиње се: Аваи, Владимир Пејин (Пеја), ДБА, ДЗ, ДЦ-99, КомпуВиз, Мајкрософт (Мали мекани), сезам, трабант, трипер комбинација, на енглеском