04-X-2014.

Берба грожђа код Болдија. Није први пут, а и искусан сам берач, радио сам то онолико пута код ћалета а и оно једном у Геменцу. Да не бих држао сакса за себе цео дан, Ендер ме одвезао ујутро и оставио на крају улице - одакле има још стотинак метара летњег пута, који је сад поприлично блатњав.

Берба никаква. Најгора година. „Ако ти неко икад понуди чашу вина берба '14, пљуни га у око“. „Па које да беремо које да прескочимо?“ - „Ако има три или више здравих зрна у грозду, бери, иначе прескочи“.

Сад, нема везе да ли се бере много или не, нема ту ништа да се носи, он је распоредио плитке гајбице дуж шпалира, и само спушташ у најближу, ту ће после његов млађи син да прође са тракторчетом и да потовари и однесе. Но, број гроздова и укупна дужина коју треба прећи, то је већ непроменљиво и не зависи од квалитета рода, те је ово потрајало цео дан, као и свака берба.

Од друштва сам знао њега, жену му, сина (старији је остао у Пешти), Ечија, и још пар њих из виђења. За ручак се, наравно, укрчкао прави домаћи паприкаш у котлићу (али на плин).

Има занимљив муљач, одваја петељке. Каже чудо технологије, покушавали разни да то имитирају и не иде, ово су неки Италијани смислили и генијално је, то је морало изгледа да се утинца до у фртаљ милиметра, ту ради нека фина геометрија, и ради одлично. Ено иза су колица пуна петељки, ни бобице на њима.

Пошто је у међувремену докупио још земље поред, и проширио виноград, трајало је до у мрак. Мислио сам да зовем Ендера да дође по мене, на исто место (није неки проблем, уђе у село, прва лево, терај до краја), ал' каже Ечи он ће да ме одвезе, ваљда да види на шта личи кућа, давно је било кад је био на моби. И стигнемо ми, он поседи мало са нама, попричамо и ништа, оде он. Кажем Ендеру „овај је ишао са њом у разред“. „Шта? Ја сам мислио нечији родитељ“ (ено га на слици, доле лево). А јес, штогод је побелео, кратка брада, проређен скалп, изгледа баш деда (мада мислим да није).

Она кока брокенек (в. Кућни) се слободно шета по авлији. Пустили смо је, јер ове остале хоће да је сатру, ваљда тако саме држе реда, ко је болестан има да цркне, ћао здраво.


Спомиње се: Болдижар Барваи (Болди), Геменц, Ендер Аквила, Ендре Фелбаб (Ечи), Кућни речник, моба, саксо, на енглеском