23-II-2009.

У чету са Дејвидом, прилично рано преподне... виђе врага, скајп мисли да је то било у 4 ујутро... а за други позив поподне уредно пријављује 16:00. Е, часовне зоне и шта бива од забележених времена петнаестак година касније.

04:09:07 Дејвид: нови захтев за понуду је поднет на Фериверовом сајту. Молим прегледајте следећи захтев: Звање Проф *Презиме каравуков *Имејл kvuk@sezampro.yu *Положај није назначен *Организација гак народни фронт *Град БЕОГРАД *Земља Србија и Црна Гора *Телефонски Број 00 381635554444 Број Факса 00 381 11 4445555. Молим пошаљите понуду путем Имејла Када бисте желели да инсталишете Федс В.5?

04:09:17 Дејвид: Неко од твојих ? :)

04:33:22 ја: сезампро је ББС где сам провео 12 година... али не знам лика.
никад није тамо писао али адресе @sezampro.yu нису само за чланове ББСа (који јесу моји) него за све којима је сезам провидур.
Међутим, ГАК (gинеколошко-акушерска клиника) у Народног Фронта ((people's front street) је оно велика државна клиника. Па, могу да се распитам, ако треба.

04:36:11 Дејвид (y)

04:37:20 ја: још сам на вези са руљом оданде, нарочито дописном листом дијаспоре, и понекад се запањим кога све имамо: један универзитетски професор, један хардверска трговина... а они знају друге људе и ето ти мреже.

04:38:01 Дејвид: мали је свет...

04:44:53 ја:

убр, позивни за београд је 11, шта почиње са 64 или 63 је мобилни. Скајпова тарифа је 0,11$ односно 0,25$

И ту је почела игранка са том госпођом из ГАКа. Не би да пазари Федс сад него кад крене соло, да отвори приватну клинику. Ја сам, пак, добио задатак да додам српски као језик у Федс и потерам превод да га убацим. Мало из зајебанције, мало из ћефа, а мало гледајући на могућност да налети понека боља муштерија из Русије, кренуо сам да то радим на ћирилици. Од свега није било ништа, овој је требало не шест месеци него скоро десет година да крене у приватлук, а и то тек кад је била најурена оданде и не соло него у некој клиници. Но, бар сам имао конструктивни доказ да фокс може да се натера да ради и са другим писмима, за почетак на ћирилици, а онда ко зна, биће још језика.

Поподневна чантара, опет повелика, и доста проблема са скајпом. Испадају са везе, губе звук (нарочито Дас, бар двапут). Прво је Јан био домаћин, па смо морали да баталимо, прешли код мене. Неколико пута сам морао ручно да додајем људе за које је скајп тврдио да су већ ту. Дејвид: „чујем звук кад скајп гргољи...“. Подршка је за то време радила своје, па су Суез, Лора, Норман одлазили с везе па би после тражили да их вратим. Џорџ је био нешто заузет па се убацио тек око трећег сата, кад смо већ почели да се разилазимо, кад је коме било време за вечеру (а мени за ручак? ...стварно не знам како да протумачим времена на овим слоговима, све зависи у којој сам часовној зони био кад сам их покупио).

17:51:57 Дејвид: Управо јавља Робин Терсвел -- он ће се појавити као гост на нашем скупу у Петак (али не да буде у могућности да уђе до ВБ 3 пподне (торонто 10 преп)-- за оне од вас који не знају... један од светских стручњака за ПГД-- обучавао се у УКЛондону--био Научни Директор у Мејо Клиници -- а сад у једној од највећих приватних установа у УК [Торањ]. Тема ће му бити „ праћење инвентара, лаб догађаја и рецепата-- поглед са Торња“

...

18:15:30 Лора: је ли историја уноса за поље икака погрешна? Тријажни тест се не појављује на почетној за мушке пацијенте у ИВФУСу. Гледала сам у конфиг система у петак и каже да је женско, што објашњава. Преправила на обоје и радило је - решена ствар. Бленч указује да историја уноса не показује да је мењан на женско. Ставила на обоје јула 27/07 и онда је Подршка ставила на обоје Феб 20/09. Изгледа као да се само променило да каже Женско. Може неко ово да објасни? Упозаравам да Бленч може да се узнемири и врло забрине ако се поља сама од себе мењају.

18:18:11 Дејвид: :S

18:19:03 Лора: надам се да неко може да објасни како то може. Било је женско у петак, али не пише откад.t
Ако можемо да кажемо ко је то преправио на женско и да није само од себе.

И ту она додели Норману задатак да провери шта је у ствари било. Он јави „историја уноса је потврђена да је тачан одраз слогова у Праћењу Измена (s_Audit).“. Ама јеботе, хоће ли он икад рећи „проверио сам малопре“, увек безлично и у пасиву. Аха, ево га: „Тај сервер ме излуђује; регионална подешавања се стално враћа на 'енглески (Канада)', и не могу много да откуцам без белаја. Некад се промени буквално у сред реченице! А онда и онај Цитрикс који рачуна да НИКАД неће требати да се откуца више од једног великог слова заредом“.

Ту негде сам се извинио јер ми је стигла пошиљка. Уређај који смо од милоште назвали Водолија, јер хвата влагу из ваздуха, протерује је кроз некакав филтер (јер нахвата се и нешто честица прашине, влакана) па кроз нешто минерала да стекне укус, и ето пијаће воде. Коштао је 1500$, и очигледно је експериментални модел, 1.0 - добар део је баш у софтверу, који је у ствари био океј, то је радило тачно оно што треба. Проблем је био у безвезним ситницама - један точкић се одломио у превозу; цревца на филтерима су се тешко качила, тек из петог покушаја смо успели да не цури нигде. А и то са филтерима је штогод прекомпликовано.

Али је лепо изгледао, и увек смо имали добре воде за пиће, и вруће воде за инстант кафу или чај. Јер то је стандардни измењивач топлоте, на једну страну упумпава топлоту коју испумпава из друге, а на хладне цеви му се кондензује влага из ваздуха и скупља у посуду, па пролази кроз филтере итд и онда се скупља у резеровар на врху. Дисплеј је био шарен али је давао добре информације, а дизајн је све скупа био одличан, свиђала ми се нарочито боја. У годинама кад само још беле кошуље нису сиве, нешто овако тамноплаво.

Вирџинија и иначе нема баш најбољу воду. Можда тамо ближе брдима, али овде је сама кишница, која се скупља у вештачким језерима, па се пречишћава за водовод. Није да је лоша, ал' није ни нарочито добра, а лоби продаваца флаширане воде увек среди да се улагање у боље филтере одложи до следећег недогледа. Били смо и монтирали некакав проточни филтер на славину у кујни, и то још у оном стану 2003. па то донели овамо - помаже, ал' још то није то.

Чу и Тик Так су под предњим прозором, у суседним оградицама, отприлике мени иза леђа. Снимио сам нешто убрзаног видеа камерицом са монитора, види се само како се врзмају и како Лена два-три пута улеће у кадар.

У Федсу, Јан управо убацио да се Григоријева библиотека са екранским дрангулијама и региструје. Дакле та велика замена класичних дугмића и менија овим заповедним шипкама (commandbars...) је увелико у току. Он и ја смо се чули око тога неколико пута у току дана.


Спомиње се: Дејвид Бертон, Јан Бренкелен, Јелена Средљевић (Лена), Лора О'Хера, Мохандас Раџ (Дас), Норман Шен, превод, сезам, Суез Лима, Тик Так, Федс, Феривер Фертилајз (Феривер), фокс, Чу, Џорџ Вајтли, на енглеском