02-VI-2011.

Цело друштво (Го, Стенли, Нина, Ендер, Раја, Лена) се стрпало у сакса и кренуло на излет. Прво су отишли иза Бечеја до Фантаста, и тамо провели неко време. Обишли све, нафоткали се онолико, чак и фарма нојева се види, ал' нема фотки с ручка. Аха, ево порука од Лене, „Rucamo u Fantastu. Mislim da cemo posle do Palica preko Srbobrana, ako mozemo. Ako ne onda cemo se vratiti u Fantast.“

Оно „ако можемо“ се односило на блокаде путева. Сељаци још увек нису добили шта им је држава обећала, и настављају. Три сата касније јавља „Mozes da ostavis komentar na toj mapi da im kazes da ima blokada izmedju Beceja i Radicevica ali da trenutno pustaju“ - мапа са местима где је пут блокиран је постојала негде, и на пепепеју се редовно качио линк или преснимке текућег стања.

Још пар сати касније су већ нашли собе на Палићу, лепо се сместили, фоткали се онолико на обали језера. Увече су Ендер и Нина отишли до Суботице да овере кафану Батес, где смо ми онако вечерали прошле године. Развалили су се од клопе, то је било за причу. Нека доба крене он да тражи веце и спази келнера у кујни, те укапира да је он цело особље, да све ради сам - и кува, и послужује, и склања. Сетио се кад је он келнерисао некад, како му је било, и додао пет долара из џепа као бакшиш. И после нам је са посебним уживањем причао какав је то гулаш био, и како је тип невероватан, да он то све сам ради.

Четвртог су се вратили. Нема везе какве су гастрономске баханалије прошли за ова два-три дана, чекао их је ваљан домаћи ручак - супе, соса, меса... и муфљузи са вишњама (в. Кућни). Наравно, за Лену нешто вегетаријанско.

Видим да је на столу ДеКјурова књига „Југословенски црни талас“ - то је Лена добила директно од аутора, који је боравио овде док ју је писао, срела га на некој журци. Некако је Амери препознају и каче се на њу. Занимљива књига, исти садржај на оба језика, штампано тако да се нормално чита, с једне стране на енглеском, а ако се окрене око водоравне осе, опет нормално али на српском. Прочитао (само једну страну), и ајде што је добар, него што се срамим признати да пола тога нисам знао.


Спомиње се: Горана Средљевић (Го), Ендер Аквила, Јелена Средљевић (Лена), Кућни речник, Невена Средљевић (Нина), ппп, Рју (Раја), саксо, Стенли Бергер, на енглеском