21-V-1999.

Последња измена у unosc.prg, и то додата због оних синхронизација какве су пре годину-две тражили прво Емиксем и Свемикс:

_u_noup zabranjuje ispravke/brisanje, i to
* - difolt je .f. (zabrana radi ako osndbf.odnet=.t., inače može sve)
* - u op[maska] može da se stavi _u_noup=s_noup, onda preuzima kako je ;
na toj mašini setovano
* - u op[maska] može da se stavi _u_noup=.t., onda u toj masci ;
nema ispravki/brisanja

Изгледа да сам се баш здао у посао, јер сам данас чачкао и

BRISISL.PRG - који се позива из unosc.prg у режиму прегледа, кад се брише слог (или цео документ?). Он позива бр(маска) да провери да ли је брисање дозвољено, а од фебруара прошле године позива и spy.prg кад брише и/или враћа. То враћање слога није имало реч, сад има, каже се одбрисати. Написан је тако да може да се позива и из catal6.prg.

ED_HLPS.PRG - „Спартански едитор за мемо поља у којима треба да се налази текст за хелп и упутство. Један део чине мемо поља у колони Txt у menu.dbf, а други поље Comment у маскама (.scx фајлови). Програм скупља слогове из menu.dbf за одабрану грану менија у курсор tmphelp, успут отприлике убада да ли је нешто од процедура у менију некаква маска за унос...“, има текста још толико, и историје.

Чак и upitig2.prg, и то онај без двојке. Нема коментара са данашњим датумом, значи ништа битно.

Стигао сам чак и да се запљунем на сезам, нешто мало и подједнако небитно. Расправа се, иначе, води о унутрашњој политици, набавци хардвера, резолуцији скенера (600х1200 тачака по цолу је већ нормално)... и ово:

У складу са тим, Секи изјави пре пар дана да су закони о информисању Универзитету донети као ДЕО ПРИПРЕМА ЗА РАТ за који су знали да це доци.

Ово треба запамтити јер је прво признање да су се на рат спремали. Наравно, ако оставимо по страни (врло вероватну могуцност) да Секи поново лупа по своме - неосновано а гласно.

Засто у припреме нису укљуцене неке основне војне појаве, уместо оних усмерених на репресију против властитог народа? Ако су толико рано схватили да не могу спрецити рат, да ли су само хтели да уцуткају сваког ко би могао да критикује њихову дипломатску неспособност?

На УАу

ја: Најгоре што сам видео је 1500 фајлова у једном директорију, па је систем био јако спор са том апликацијом (осталима су директорији били краћи, за толико су биле брже). То је још био Дос 5.0, па нам је речено да кад год отвараш фајл, Дос га тражи по директорију редом. Отад гледам да смањим број фајлова које апликација користи. Сад са W9x и ентеом, више нисам сигуран - претражује ли ОС директориј још увек редом, или га прво индексира? Сећам се да је Ваха ВМС индексирао пре 14 година)

Џо: Под Ентеом, на НТФСу, има индекс. НТФС се слабо успорава са растом броја фајлова/директорија, без обзира на то приступа ли му НТ или 95 преко мреже. И у НТ и у 95, ФАТ директорији се и даље претражују редом, са све празним и обрисаним слоговима, па је ФАТ најнепожељнији систем фајлова за пренатрпане директорије, као и кад се фајловима приступа не-редом. Нетвер кешира и хешује своје директорије, па зато Нетвер изгледа муњевито брз кад претражује директорије.

ја: Хвала на допуни, не знам да ли бих било где другде нашао све ово одједном.

Последица оваквог рада са директоријима ме довела до закључка да је доста W95/98 прилично климаво. Идеја да се директорији користе за меније и остало - подсећа ме на програмера (клипераша) који је сваку фактуру писао у засебну табелу. Менији и скраћетице би требало да буду брз начин да се нађу ствари на диску, а овамо користе најспорији могући приступ. Један дбф пд фоксу 2.х би био драстично бржи од тога.


Спомиње се: catal6.prg, unosc.prg, upitig2.prg, ВАX (Ваха), Емиксем, Свемикс, сезам, УбикАгора, фокс, Џо Волк, на енглеском