27-VI-2009.

Угинула Тик Так. Заморци умеју да запате нешто на кожи, што онда створи красту, и ако је та краста на месту згодном за чешање, то никад не зарасте, јер канџе су оштре. Ово је било на врату...

Остала нам је Чу.

Оградица је била ту усред собе. Пиљевина је, наравно, летела на све стране. Гомила кутија уз прозор већ сакрива моје ћоше, једва се види макар десни монитор и Змајчек. У највећој кутији је нераспакован Хапеов штампач, што је Нина добила кад је њена јединица прешла на рад од куће, па као да има свој офис. До њега је онај мој стари монитор, ког никако да се отарасимо, као и оног другог испод сточића уз полицу (лептоп на сточићу ће бити да је Наново). На тој кутији је мања кутија од Дајмо штампача, остала још од Јуниџуела (дакле већ четири године и никако да је бацимо), а на врху гомиле је кутија од мог новијег монитора, није ми јасно што је тако дебела, није ваљда да је постоље било у комаду, по правилу се постоље накачи.

Тамноплава мрља испред старог монитора су моји тегови од пет фунти. Био сам се нешто заинатио да баш не закржљам скроз, и ако и нисам радио неке тешке и компликоване вежбе - штавише, добар део сам радио лежећи ничице - то што сам радио сам терао по 50 или 100 комада у цугу. Имао сам и неке теже тегове, од 8 фунти, јаркожуте, ал' је испало да ми је то превише, осетио сам после како ми се затежу тетиве око кључњаче, чак је и болело, па сам их тихо заборавио у неком буџаку и вратио се на ове.

Под телевизором је видео рикордер, још увек, мада се више нико не сећа кад смо га последњи пут укључили. Више не знам да ли су у кутији од ципела, над телевизором, вехаес траке или цедеови. Вероватно цедеови, они са кутијама и етикетама. Оних двеста триста што смо напржили је у тортама* поред кутије.

Чу се слабо види, седи овде Лени у крилу.

У врху полице, испод некаквог вуду држача за свеће (оно црвено у средини), видим залиху домаћег сапуна. (... 58 речи...)

На степеништу, скроз доле десно, је она светиљка на курблу. Врти се једно пола минута и онда има два минута светла или тако нешто. Јако сам разочаран, рачунао сам да тих пет диодица не може да троши толико струје, и да за, рецимо, три минута окретања има да се накупи струје за бар пола сата светла. Што би можда било и тачно да је унутра макар ААА батерија, ал' јок - то срањце има обично дугме, као оно што чува тачно време на матичној плочи. Серем вам се у тон филм. У провидној кутији су некакве као типле, мада не видим шта ће то ту, радове по кући смо завршили пре две године. Можда је то нека ветеринарска потрепштина за заморце, ко ће се тога сад сетити.

У стражњој авлији, краставци лепо напредују уз Јулишкину шупу. Оно на десном крају је парадајз. Тај ће се до краја попети скроз до крова, што је два метра; први комад, и то поприличан, ћемо узбрати трећег јула. И најешћемо се доброг парадајза.

Стуб у сред стола носи сушилицу за веш, ону са четири шипке у крст, на које је разапет низ конопа. Краставац ће се попети и изнад крова (што се и десило два дана касније), па да не би ишао код Јулишке, данас смо разапели пар трака од неког наранџастог жерсеја па ће и туда да расте. Таман кад се био лепо разбокорио, спопала га је некаква гљивична болест и почео је да жути, почев од доњих листова. Пробали смо неколико трикова, чак и уље од нима, ал' јок. Било је краставаца - ево већ цвета, није да није, али је свеједно било тужно гледати га.

Иако је субота, Феривер не спава - морао сам да се убацим у разговор (где су били још Дејвид, Лора и Дас) да бих објаснио, за неког корисника из, ваљда, Ирске, који директорији са старим подацима, тј бекапима, могу да се напрже на цеде и склоне са диска. Јер, накупило се тога.

Нешто касније, Лора има пиздарију са упФедс... јер јој јавља да „C:\Федс\Федс 5.2.31\упФедс.exe CreateProcess failed; code 740. The requested operation requires elevation.“ Преведем јој то - „захтева надморску висину“ значи „потерај као админ“ на Вистином језику. Каже „како то да урадим и што се то десило само на последње две инсталације“. Немам појма, имао сам Висту само пар недеља, ал' ако деснокликнеш на егзе треба да ти понуди да га потераш као админ... за шта ће ти требати админска лозинка. Или да се улогујеш као админ, опет треба лозинка. „Ма ко зна, то је подесио фјучер шоп. И даље ми је чудно што је то досад радило без проблема“. „Зависи да ли Пенџерији мисле да имаш права или не. Можда би требало да то прекрстим у SetupDbfs.exe, јер кад Виста спази Setup у имену, онда сматра да је то океј и не захтева додатна овлашћења“.

И наравно, Мали мекани мора да је то негде документовао, ситним словима. Мора да сам се већ опекао на то, чим сам тако брзо знао шта је посреди.

У START.PRG сам уклонио функцију GetHomeDir, јер већ постоји у главном процедуралном фајлу. То је било још једанаестог, ал' сам јуче још нешто чачнуо.

На УАу, неко је био предложио да се игнор филтер преименује у „егзалт филтер“, што би одигнорисаном чинило част, „твоје речи су сувише добре да бих их ја читао“. Ту сам додао како је наша пивара запошљавала „технологе пива“, што је био само кићен назив за носаче гајби од магацина до камиона. Јер нису могли боље да их плате, а и сезонски је то посао а ни студенти нису били вољни, више воле да пију него да носе, па дај да бар назив радног места звучи узвишено.

На то се огласи Ник, „драго ми је да видим да пишеш овде, већ сам мислио да нас ниси све исфилтерисао. Не можеш тек тако да одеш а да не нађеш замену, ко ће нам бити језички омбудсман“. Ма, реко, или сам био заузет или су наилазила питања на која је већ дат одговор, некад и више пута, а онда сам пре годину-две, нашао форум где политичка атмосфера није тако... сферна. И тамо бар могу да пишем ћирилицом, то је све УТФ-8, за разлику од овог овде „...где је у заглављу „charset=iso-8859-1“, дакле строго западни, за разлику од ранијих година кад је УбикАгора био међународни. Алфонс, осећам се деуриниран**. Ово се решава за пет минута да се едитује шаблон, а остало је, рачунам, већ спремно - ако је радило са Фоксовим табелама, радиће и под ескуелом.“.

Што је он, заиста, ускоро и решио, али не негде високо на нивоу некакве класе, него прво за текст поруке, па наредне године и за текст приватне поруке... никад нисам проверавао да ли му то ради и за наслове порука, корисничка имена... Наравно, увек користим прилику да га подсетим на ствари које су му одлично радиле док није решио да са фокса пређе на дот њет и сад више не раде...

----

* израз „торта“ за тако наслагане и запаковане дискове је набацио неко на олдвејву

** тих година је нека хришћанска струја убедила Алфонса да убаци пристојнити филтер, па је одбијао да прими било коју поруку која би садржавала једну од оне четири речи које они не воле... Ех, да је форум на српском, не би ни почињао јер списак никад не би могао да буде коначан. Док је то трајало, уместо „pissed off“ сам писао „deurinated“, те „shit“ - „stool“ (excrement понекад), „fuck“ - „know“ онако библијски.


Спомиње се: Алфонс д'Алшембер, Дејвид Бертон, Змајчек, Јелена Средљевић (Лена), Јулишка, ЈуниЏуЕл, Лора О'Хера, Мајкрософт (Мали мекани), Мохандас Раџ (Дас), Наново, Невена Средљевић (Нина), Ник Парсли, олдвејв, Тик Так, УбикАгора, упФедс, Федс, Феривер Фертилајз (Феривер), фокс, Чу, на енглеском