pivo

4-IX-2005 16:59

Piva ima tridesetak fela, s tim što se tek nekih desetak pojavljuju svuda, ostale su manje-više lokalne. Oko četiri petine su tanka piva (lite, ne ), što će reći da ima više pirinča negoli hmelja i ječma, što daje mnogo tanji ukus ali zadržava procenat alkohola. Lični utisak - bljak. Tu i tamo se nade poneka lokalna pivara koja to i dalje radi kako valja. Ima i uvoznog, evropskog piva (Beck, Heineken, Pilsner-Urquell) - ali Amstel, nažalost, samo u svetloj varijanti. No, Amstel i dalje znači "svetlo" a ne "tanko". Na njihovoj reklami stoji čaša na šanku, i glas kaže "not light enough? just add water" (nije dovoljno liht - samo dodajte vode), i vidi se kako se iz kante izručuje vodopad na čašu.

Inače, niko, ali baš niko, ne zna odakle potiče Badvajzer - da je Budvajs (Budweiss) samo nemački naziv za Češke Buđejovice, odakle je dobri vojnik Švejk. Da je Švejk kojim čudom živ i da proba Bad Lajt, mislim da bi pljunuo i rekao "pokorno javljam, pane lajtnante, pokušali su da nam podmetnu nešto umesto piva."

Priča se da se jedan mađioničar duva kako ume od Korsa (Coors) da napravi pivo.

U jednom drugom vicu, nakon konferencije pivaraca, glavne budže prelaze preko puta u kafanu i svako naručuje pivo koje sam pravi, usput verglajući svoju reklamu. Na to tip iz Ginisa naručuje kokAkolu. Svi ga gledaju zabezeknuto, a on će "...pa, reko, momci, ako vi nećete da pijete pivo, onda neću ni ja".