semafori

31-X-2009 12:03

Postavljaju se obično iznad raskrsnice, ili iza nje, i to dosta visoko. Da biste videli svoj semafor, gledajte pravo preko raskrsnice. Svaka traka ima svoj; krajnja leva obično ima dvostruki, sa zajedničkim crvenim, pa leva žuta i zelena imaju strelicu, a desna žuta i zelena važe zajedno i za ostale trake.Ponekad, kad je raskrsnica suviše široka, semafor za levu traku (ili leve trake, ima gde ima po dve) se nalazi na ostrvu koje razdvaja smerove na suprotnoj strani.Bandere na kojima vise semafori su ozbiljne skalamerije, cevi od pocinkovanog čelika debele skoro pola metra u osnovi, ali nisu ukopane, nego su pritegnute sa dvadesetak debljih zavrtanja za osnovu, nešto izdignutu od betona, tako da voda slobodno prolazi ispod te su šanse da nešto zarđa i pukne minimalne. Horizontalne cevi nose po nekoliko kompleta svetala, ponegde senzor za specijalna svetla za vatrogasna vozila, policiju i hitnu, a od ove godine (2009) i kamere na skoro svim važnijim mestima, navodno da slikaju ko prođe kroz crveno, a u pozadini... da špijuniraju sve redom, onako kao u Britaniji.Zeleni talas je ukinut. Previše ludaka se zaletalo da stigne, pa se ginulo. Na nekim mestima se vidi kako je cela tržna ulica (strip mall) sinhronizovana da po dvadeset semafora istovremeno dobije zeleno - što će reći da ima da se stane na bar svakom drugom. Bolje da se troši više benzina nego da se sudaraju.

Normalan Amer će gledati da prođe ako ima makar još trenutak žutog. Nema veze koliko kasno prođem kroz raskrsnicu, uvek bar još jedan prođe posle mene. U auto školama čak kažu da ne treba polaziti odmah na zeleno, nego sačekati par sekundi da ti zaostali prođu.

Šemu rada semafora ne vredi učiti napamet, jer povremeno menjaju. Nekad puste sve iz samo jednog smera, pa im zatvore za levo a puste pravo i desno iz suprotnog, pa onda zatvore taj smer a puste i levo ovima. Nekad puštaju prvo za levo i desno iz oba smera, pa onda zatvore za levo i puste pravo; nekad obratno. Negde ima senzora pa neće dati za levo ako niko ne čeka, ali će možda dati na kraju ciklusa. Jedan te isti semafor može da se ponaša jednog meseca ovako, drugog onako - ne vredi pamtiti.