policije

21-IV-2011 02:01

Ima gi razni. Samo na saveznom nivou postoji služba za industriju i bezbednost sa uredom za sprovođenje izvoza, pomorska ribarska kontrola, savezna okeanska i atmosferska administracija - ured za sprovođenje zakona o ribarstvu, tehnološka policija, trgovinski ured za bezbednost, trgovinski ured opšteg inspektora, odbrambena kriminalna policija (koja se onda grana na vazduhoplovnu, armijsku, mornaričku i marinsku), pentagonska policija, policija ministarstva odbrane, službe bezbednosti svih ovih vojnih policija, ured za kriminalne istrage administracije za hranu i lekove (koji opet nisu uspeli da pohvataju skoro nikog), policija savezne zdravstvene ustanove, savezna policijska akademija, obalska straža, istražna služba obalske straže, pogranična i carinska zaštita, savezna istražna služba u njenom sastavu, pogranična patrola, ured za vazdušnu i pomorsku pograničnu patrolu, ured za (pograničnu) terensku službu (ranija carinska služba), u useljenju i carini savezna zaštitna služba, ured za dejstva zatočenjem i uklanjanjem, istražni ured, obaveštajni ured, ured unutrašnjih poslova (tzv. radnička kontrola :), savezna tajna služba, policija Bele kuće, uprava za saobraćajnu bezbednost i njena služba saveznog vazdušnog maršala (šta god da mu to znači), odeljenje zaštitnih službi ministarstva za urbanizam i stanovanje, pa u MUPu policija biroa za indijanska pitanja, policija biroa za upravljanje zemljištem (al' to nije katastar), policija za reklamaciju (što je u stvari povraćaj, valjda zemljišta) - tj rendžeri, policija Huverove brane (!), rendžeri za nacionalne parkove, savezna parkovska policija, služba za sprovođenje pri službi za ribu i divljač, i onda u Odeljenju za domovinsku bezbednost ima biro za alkohol, duvan, oružje i eksplozive, uprava za sprovođenje droga Sjedinjenih Država (bukvalan prevod) što je opet policija za sebe, FBI, savezna zatvorska uprava, maršalska služba, pa pri državnom odeljenju (aka Stejt dipartment) diplomatska služba bezbednosti, pri poreskoj službi biro za oporezivanje i trgovinu alkoholom i duvanom (nezavisno od ATFa), mreža za sprovođenje finansijskih zločina (bukvalan prevod), odeljenje za krivične istrage poreske službe, kovnička policija, riznična policija, pa boračka policija pri ministarstvu za boračka pitanja, pa u Kongresu Oružani narednik pri predstavničkom domu i još jedan pri senatu, kapitolska policija, policija kongresne biblioteke (!).

I onda dođu ostale savezne policije: savezno uslovno, policija vrhovnog suda, železnička policija, policija saveznih rezervi, bezbednost Nase, policija Smitsonijanovog nacionalnog parka, policija uprave za dolinu Tenesija.

Onda dolaze još i raznorazne policije po državama, pa gradske, univerzitetske, i povrh toga razne paravojne plaćeničke formacije, tzv. obezbeđenja. Što mu dođu noćni čuvari sa uniformama, vozilima i pucaljkama.

To ide dotle da u pojedinim gradovima radi po 18 različitih policija, koje uglavnom razmenjuju podatke između sebe, ali ne baš uredno i redovno. Ovde se desilo da se jedan pijan zakucao u plaćaonu na Česapičkom mostu, i tek onda se ispostavilo da mu je to 22. put da su ga uhvatili da je vozio pijan. Kako to da je još uvek imao dozvolu? Lepo, svaki put ga je uhvatila neka druga policija.