prigodna roba za praznike

15-VII-2004 15:59

U samouslugama pred svaki od tih praznika naglo isprazne par gondola (dugačkih po desetak metara) i napune ih prigodnom robom. Za noć veštica prodaju maske, kostime, te ludaje i farbe za maskiranje; za božić sve bude u bojama borovine sa bordo-kestenjastim trakama, sa zvončićima, lampicama itd.

Za uskrs, zeke i farbe za jaja, i sve što može da bude u obliku jajeta. Za svetog Patrika (što je irski praznik, početak proleća) sve se zazeleni, prodaju značke u obliku četvorolisne deteline i sve što može da bude zeleno.

Za Valentinovo sve bude roze, prodaju razne poklončiće, sve moguće stvari u obliku srca... i naprosto ne znam kako se snalaze preko leta, jer petarde za dan nezavisnosti ne smeju da prodaju u samousluzi, to ide u kioske pored puta (ako eksplodira, da ne bude unutra), a drugih praznika sa sezonskom robom baš i nema. Tako da jeste, cela jedna industrija živi od toga, ali mi nije jasno kako pokrivaju godinu, imaju bar pet-šest meseci praznog hoda.

Ažuriška: za Helouin, tj Noć veštica, roba na rafove stiže još od sredine avgusta. Prodaje se dva ipo meseca. U to vreme nema druge prigodne robe, pa da rafovi ne zvrje prazni.