internet, povezivanje

18-II-2009 16:28

Jel' to o kablovskoj? E onda zavisi mnogo od providura, koliko lokalnih servera drži. Pre pet godina sam bio na kablu kod Adelfije, i uglavnom je bila brzina da se usereš, dok nakon nekoliko meseci nije počelo da se usporava, a o vikendu i da glavi. Povrh svega, uvalili su mi USB modem, koji je na svaki prekid izbacivao dijalog sa "uređaj otkačen". Nedelja ujutro, prvo moram da kliknem da pozatvaram nekih 40 komada.

Onda pređem na DSL kod Rtlinka (earthlink), pa se preselimo, e tamo nisu Sprintove telefonske žice nego Verajzonove, Rtlink nema sporazum sa Verajzonom pa netje motji, uzmem Verajzonov DSL. Veza dobra, čak nešto brža, ali ne da su komplikovani nego je prijava poreza cicamaca u odnosu na njih. Veb sajt - lavirint, nejasno do bola, pola može pola ne može.

Preselimo se još jednom, Verajzon pošalje momka (čekali smo nedelju dana, naravno), momak dođe i kaže "au pa ovo nije ta mapa, Bel Atlantikovi kablovi se završavaju preko puta, treba mi druga mapa" i više ni ne dođe. Odem do komšinice, zovem Koks, i za tri dana mi ušrafe i telefon (kablovski) i TV a jedino sam za modem morao da čekam da pošalju, dok nisam naprosto otišao do njihovog dućana u komšiluku i uzeo jedan (što sam mogao odmah, ali sam morao prvo da čekam da pošalju).

Zašto sve ovo pričam? Zato što je na ovom kablu još brže nego na prethodnim DSLovima, i neuporedivo brže i stabilnije nego na prethodnim kablovima. Prc je u tome što se na kablu brzina deli na sve koji su na istom lokalnom serveru, pa ako se nakupi više mušterija na istom kraku kabla, brzina pada. E, Koks redovno ubacuje nove servere i garantuje brzinu.

Ažuriška, februara 2009: trenutno dobacuje do 1,9 megabajta u sekundi, i to ne da nismo doplatili ništa, nego u stvari plaćamo manje nego pre, jer smo otkazali kablovsku.