porez

21-IV-2011 01:58

Sistem je manje više kao i drugde, osim što se za savezni porez na prihod uopšte ne zna po kom je zakonu uveden, što mnogi koriste da ga ne plaćaju. Poreznici nisu u stanju da prikažu zakonsku osnovu za svoje potraživanje, i u stvari ni ne kažnjavaju za neplaćanje, nego za brljotke u papirologiji onih koji pokušavaju da zakinu.

Osim saveznog poreza, postoje i državni, tj po državama, s tim što to već nema svud. Neke države (znam za Floridu i Vašington) nemaju svoj porez na prihod, ali zato skuplje naplaćuju usluge - registraciju kola, naprimer. Takođe, ne obezbeđuju isti opseg usluga. U državi Njujork je taj porez popriličan, kao i porez na promet (koji je takođe po državama), jer ima mnogo snega da se čisti, a to košta.

Porez na prihod se plaća akontacijom, od svake isplate, i uplaćuje ga poslodavac. Visina akontacije zavisi od odgovora na nekoliko pitanja na formularu koji se popuni po zaposlenju, a može i da se podnosi nov svake godine, ako je bilo promena - rodilo se dete, pošlo u školu, završilo, radnik sad živi sam ili će da prijavi zajedno sa supružnikom itd itd. Pokušava se da se proceni koje će olakšice da ga kače pa da ne plaća previše unapred. Kad se završi godina, tokom januara su svi poslodavci (čak i za honorarce, sezonce itd) dužni da dostave radnicima potvrdu o ukupnoj isplati, i koliko je uplaćeno za porez. A onda svako za sebe, ako misli da treba, podnosi zahtev za povraćaj poreza, baška saveznog baška državnog. Tu ume da kane lepa para, izađe i cela jedna plata ili čak jedna ipo, ako je akontacija bila jača a uletele dobre olakšice. To će vam izračunati knjigovođa za 100-200 dolara, i spremiti sve papire, samo da se pošalje. Ili kupite softver za $40 pa to uradite sami (i onda vam naplati još dvaput po $20 za samo slanje, ako nećete da štampate 30 listova i šaljete poštom, i još dobijete ček dve-tri nedelje kasnije nego elektronski). Softver jeste pametno napisan, ali stavki ima oko 200, a formulacije i objašnjenja su na nekom budiboksnama pravničkom jeziku (jer je i zakon tako pisan), i većinom se odnose na neke vrlo posebne slučajeve, koji nemaju veze s vama. Treba dosta vremena da se to sve pokapira.

Lokalni porezi, po okruzima i nezavisnim gradovima, se naplaćuju na nekretnine, vozila i plovila.

Porez na promet u maloprodaji nije uračunat u cenu, tako da sve one cene što se završavaju na 99 u stvari ispadnu zaokruženo i još pride. Za stvar od $1,99 ćete platiti između $2,04 i $2,12, zavisno od toga gde ste i šta je to (ponegde je stopa za hranu i dečije stvari niža).