dizajn

12-III-2010 23:30

Ovde ne mislim na ovdašnje shvatanje reči - nacrt, projekat - nego na naše, na industrijski dizajn kao granu primenjene umetnosti.

Elem, ništa od toga. Ponešto predmeta se dizajnira da izgleda stvarno lepo, ili bar seksi - kola, veliki kamioni, mobilni i obični telefoni (noviji... po hotelima su i dalje rugobe kao iz sedamdesetih), ponešto računarskih drangulija kao što su leptopovi, miševi, štampači i tastature (ali ne i sami računari, koji su i dalje sive kutije sa skrnavim komadom plastike spreda, izuzev Mekintoša), ozvučenja i ponešto nameštaja. Skoro sve ostalo kao da je pravio Čaušesku - escajg se pravi u stilu loše imitacije preprošlih vekova, nameštaj takođe, tepisi su svi u nekim neutralnim tonovima (tj varijante sivog, kremkastog i graorastog), utikači i prekidači su ružniji nego naši od pre 40 godina, autobusi i manji kamioni su obične kutije na točkovima (naročito školski - tek sad viđam nešto novijih), tanjiri i čaše su stvarno za Čaušeskua (ima skupljih ali ne i lepših), ograde se prave od nerđajućih stubova i pletene žice i svud su neofarbane (nema boja) i iste...

Kvake - ima dva-tri standardna modela, kakvi se prave već sto godina, možda je materijal jeftiniji ili bolji nego nekad. Novog dizajna kvake nema uopšte, a ako i ima, pravi se po uzoru na neke elizabetanske ili viktorijanske kvake, da izgleda staro. Ulična svetla - ista kao i svuda, ili (novija, na visokim stubovima, za osvetljavanje velikih parkinga) četvrtasta skroz.

Kroz dizajn provejavaju mode - nakon poluprovidnih Mekova s kraja prošlog veka, na sve strane su nicale nove verzije drugih stvari od slične poluprovidne plastike: džepni kalkulatori, pegle, drške za ručni alat, pernice... Sad se donekle imitira Vista, pa se pojavljuju crni uređaji sa crnim dugmićima, koji će imati baš taj odsjaj da bi ličili.

Sve mi se čini da smo mi osamdesetih, pa čak i devedesetih, imali lepše stvari.