bojler

30-X-2010 13:26:55

Pod jedan, bojler se zove "water heater" (grejač vode), a grejač za vodu, onaj što se uranja, valjda ni ne postoji ili ima neko opisno ime. Reč "boiler" označava kotao za grejanje; "boiler room" je kotlarnica.

Bojleri se ama nikad ne kače u kupatilu. Ili su u nekom plakaru sa klimom, ili u zasebnom plakaru, ili čak negde u vešernici ili u garaži. Briga ih što su cevi duže, ne škrtare sa energijom.Drugo, bojleri se ni ne kače. Oni stoje na podu, osim možda protočnih, koji se montiraju gde već dođe. Ovih normalnih ima više vrsta i marki; razlikuju se po veličini (od 20, 30, 40... 60 galona, što mu dođe 76, 113, 151, 227 litara), po jačini izolacije, po obliku (širi pa niži ili viši pa uži).

Marka nije bitna, pošto postoje dve - američki i japanski. Američki su od raznih, hm, proizvođača. Hm, jer oni to ne proizvode, oni naruče od stvarnog proizvođača kakav model hoće da prodaju, i ovi to naprave tačno kako ovi traže. Taj stvarni proizvođač je jedan. Jedna fabrika pravi bojlere za cele SAD.