20-XII-1999.

Субота кад сам звекнуо Пужоом о ивичњак је била можда 11. али вероватније 18. јер се нешто сећам да је била пред нову годину. Наредне суботе им је божић, тад сигурно нисмо радили.

Деветнаестог је био св. Никола, па ајде да се осетимо да смо се скућили и да можемо сад мало и да уживамо, а ту су и ови крисмиси попусти, узмемо целу ћурку, још држе попусте од дана захвалности, турила у рерну. Рерна је већа него код нас, срећом, повелика је ћурка. И торту је направила.

Иначе, реч „крисмиси“ је ушла тада у наш Кућни. Били смо свратили до неке цвећаре, дашчара нека стиснута уз неку падину, ваљда је делом над јаругом, сићушно и симпатично. Улази се дашчаном стазом, а пошто је један степеник ниже од тротоара (а и то... тротоара где има где нема, није обавезно, може да се деси да цела улица има а онда три куће немају), и наравно да су морали да ставе заблу са упозорењем типа „пази где газиш“, наредило им осигурање иначе би их угазили тарифом. Узели смо неку биљчицу у саксији, ето да мало зазеленимо и унутра, и ова продавачица нас натера да сачекамо док нађе лепши папир да замота саксију, оваква каква је није довољно крисмиси. Тј не уклапа се у тај дух божића, који нам је тада још био занимљив, баш су шашави ти Амери. Већ наредне године је почео да нам иде на живце, а после тога нас је попиздитис хватао већ почетком новембра. Та се зараза башкари по календару.

На АманБре, расправљам са тамо неким:

Некако не верујем да је ова нова светска полиција ишта боља од обичне мурије коју плаћају макрои, или Слобине финансијске која цеди ситне предузетнике.

Ово је потпуно негативан одговор. Ово се није догађало раније, не можемо то свуда и увек, не можемо вратити часовник, практичност мора да важи, ајде боље да не радимо ништа осим да критикујемо оне који се труде.

Пази, ако уводиш светску полицију, треба строго да пазиш да убедиш сваког, и оне које браниш и оне од којих их браниш, да си скроз непристрасан, да уводиш ред и закон, поштујеш ма и најмање правило, радиш у рукавицама, да покажеш да си поштен и стекнеш поверење оних којима би да си полиција.

Сви ће прво да ти завире у биографију, ако хоћеш да си пајкан. Ако имаш досије, какве су ти шансе?

А онда постоји и установа са далеко већом моралном тежином као оруђе међународног спровођења закона - Уједињене Нације. Што су оне заобиђене? Што је морао баш Нато? Што је интервенција почела без сагласности, штавише, рекао бих, упркос вољи Савета Безбедности? Је ли то ред и закон? По мени, то је иста произвољност, исти двоструки аршини и дволичност, као да га је сам Слоба правио. Скоро да се препознаје његов рукопис.

Те стога став не мењам - ово није био ни добар покушај.

Уосталом, питања која помињем нису застарела - има још много ваљаних уговора између Северноамеричке Федерације и законитих власника земље коју користи, и њен правни систем не сматра друге уговоре за истекле. Тихи геноцид над амазонским народима још траје - колико је њихових народа нестало за последњих 20 година? А ни Турској не припада северни Кипар. Питај било ког Грка - то је питање још отворено, нема везе што је 25 година старо.

И да се не заборави да ратни злочини не застаревају. Никад није прекасно да се суди, макар и зарад достојанства жртава. Не занима ме ко је оптужен - Милошевић, Караџић, Изетбеговић, Туђман, Олбрајтова, Блер, Клинтон, Ши - сви су одиграли по улогу и треба да сносе последице. Једни су другима саучесници - колико су пута једно другом пружали изговор?

Није чудо што Србија има диктатора.

Ако ти је лакше да мене кривиш, само изволи. Могао сам да се јуначим и упропастим своју породицу, а нисам (осим ако бројимо што сам одбио да идем у рат у Хрватској, ал' толики су исто одбили, то је било нормално).

Остатак поште је о састанку управног одбора АманБреа, где сам некакав члан (и можда сувласник нечега) али због растојања и нисам учествовао, а телеконферисање се није спомињало. Још није било веб камера, осим можда у новинама.

Платио сам, први пут, сам претплату на УбикАгора. Истом приликом ме и послала до поште и послала хеклани столњак (наравно, своје израде) Трикси. Ова је убрзо одговорила - баш је срећна што има тако нешто. И није да никад није видела хеклерај, па тим пре уме да цени количину уложеног рада.

Чачкао сам пројектне класе 24. а да бих смислио некакав трик да стартујем фокс на једном месту а онда да бирам на који ћу пројекат. Мазнуо сам трик како да из самог пројекта извучем његову локацију, на фору из књиге Вила Хенцена, оног што држи вилфест. Кад изаберем пројекат, онда би овај требало да ме пребаци на место где је то, учита локалне ресурсе, подеси путање итд - отприлике као што setkey.prg већ ради кад је већ тамо.

Доктор из Лејвора (не они стари него Теиксце, даље низ улицу) се још дописује са Ларијем и са мном, нешто око ЕОНСа и заказивања интервјуа са кандидатима. А мислио сам да је септембар цела сезона. Види, види.

Новости из Аваија - Пали има проблем са обрачуном камате у ДЗу, ништа не ваља. Негативни износи или нуле. Ваљда сјебани датуми, помислим. А не, одговорио сам „све је то већ исправљено, узми верзију из задруге у Чурди, али види у табели opiscfg која рутина се узима за рачун, треба да их има неколико. У неком тренутку побрка текућу промену са доносом, узме донос уместо текуће и побрљави скроз. Ово јест леш из ормана, али снаћи ћеш се. Након више од три месеца (откако сам отишао, а и да не бројим последње недеље кад нисам радио скоро ништа) ово ми је први из Дос апликације. Ма, после Лејвора и Лукета, све остало је цица маца на навијање, јелда.“

„И, е, да, УБР, онај фантомски sf18b.doc* је прикачен, то је за две даме с којима сам се тако лепо растао... само одштампај два примерка, један дај Цици а други Марини Чикезин, требало би да ради у Интерофису [петоцифрени телефон овде], живи близу оне пицерије где су се некад планови писали на подметачима, поздрави их најбоље што умеш и пољуби их у моје име“.

Двајспрвог се јавила мачка из мађарске туристичке агенције, каже карте су спремне и могу се подићи било кад.

----

*моја последња СФ прича, тада још недовршена


Спомиње се: setkey.prg, Аваи, АманБре, Беатрис Палмијери (Трикси), вилфест, ДЗ, ЕОНС, Зорана Урдуљ (Цица), Кућни речник, Лари Артојс, Лејвор, Марина Чикезин, Пали Бодор, Пужо, СФ приче, Теиксце, УбикАгора, фокс, Чурда, на енглеском