словима

(Апликација, Југославија)

Рутина, данас би се рекло скрипт, којој се проследи број а врати га као реч, као оно за чекове или рачуне. Например, slovima(1234.56) враћа једнахиљададвестотинетридесетчетири 56/100.

Првобитно су га написали Сале и Грги, још пре ДБА.

Причао ми Грги како је на сајму технике 1989. до штанда дошао један, каже написао такву рутину у коболу. Разговор је текао отприлике овако:

- Имам рутину која враћа број словима, у стрингу.

- Имамо и ми.

- Написао сам је у коболу.

- Ми у фоксу.

- Трајало ми је пет месеци док сам је написао.

- Писали смо је скоро две недеље.

- Има две хиљаде линија.

- Има скоро двеста линија.

А јадничак је само гледао коме да прода свој код...

Негде 1990. сам приметио да нико то не одржава, па сам преузео, исправио багчиће. Није никад пријавила грешку, ту је била непробојна, само је у неким случајевима кршила правопис. Како се заукавала инфлација, морао сам да додам и милионе, милијарде, билионе. После неких деноминација би се губиле децимале, па би се појавиле опет, па сам и то додао.

Око 1992. је ваљда Сале закључио да смо је довољно дуго музли и да је напросто пустимо у јавност. Па сам је окачио на сезам и нистоварена је поприличан број пута. Шкрба је објавио прераду тога у скрипт за Ексел, не знам ко ју је урадио. Десетак година касније, нашао сам је као додатак за ОпенОфис па ЛибреОфис. Чак су и имена променљивих остала иста, само су коментари и имена нестали.


Спомиње се: 20-I-1990., 13-IV-1990., Сисак, 31-X-1994., 24-VII-2023., Александар Расков (Сале), Атила Герег (Грги), Градивој Шкрбић (Шкрба), ДБА, сезам, фокс, на енглеском