25-I-1997.

Најзад урадио нешто око својих СФ прича - извезао шесту у хтмл, неким макроима у Ворду 7.0 (јебо Мали мекани и њихове бројеве - иде 2.0, 6.0 па ово па 97... а после је луђе, биће јасно за тридесетак година можда).

За мазохисте права посластица - кад Мали мекани направи хтмл, има целодневна патња да се то очисти и доведе на нешто нормално и употребљиво. Ужас. И нисам једини који то тврди - касније сам сазнао да је свако (ко уме и коме је гадно кад погледа на шта то личи) кад тад писао неку алатку за то.

Ћале је ту негде ових дана коначно одустао од покушаја да поправи кафеног, ту би било посла за заваривача летњи дан до подне. Од шарки наниже свуд је било труло, џаба га што је удобан, мало троши и брзине могу да се мењају са два прста. И намерачи да купи трабанта. И још пита свог мајстора, Сашу, оног што никад није завршио реченицу, ваља ли примерак који је одабрао. Каже он узми га. После сам га једном питао што је рекао да узмемо, каже „па видео сам да хоћете да га узмете“. Аха, ето теби посла...

Но, радио је беспрекорно годину отприлике, а онда му је сваки час фалило нешто. А кафеног је купио Б.М. (из краја, онај што смо га у VIII2 звали Сивоња) и префарбао га у бело.

Једно вече смо отишли Го, Нина и ја на Шетњу. трабантом до ћалета, па пешке на Ружу. Док смо пролазили поред 25. маја, наиђе Јолпаз, па нам је правио друштво једно време. Сви смо имали некакве пиштаљке или, у нашем случају, лименку од кафе и прегршт новчића унутра - била је „бука у моди“, тј правили смо галаму од 19:30 да заглушимо ТВ Бастиљу, која је у то време емитовала главне вести, тј пропаганду. Управо тих дана су умели да прикажу снимак булевара, у метеоролошком делу, где се виде само крошње и фасаде, а не види се сто хиљада људи на улици.

Негде на Ружи, док смо пролазили испод прозора, неко нас је полио водом од прања судова, игром случаја баш Нину и мене. Пријавим то овима око себе, колона стане, и почнемо да се деремо „штааа, сад се перу судови? Иди гледај дневник!“.

Кад је колона кренула према граду, негде код мале пијаце је неко имао транзистор и пуштао уживо пренос са новоослобођеног месног радија, а видео сам и њиховог репортера који се мувао око наше колоне. Пронео се глас да нас има оволико јер сви знају да у граду нема мурије, све су послали у Београд, да тамо добију батине.

На тргу је говорио Ђинђић, и наш нови др градоначелник и не знам ко још, били су и бубњари - било је импресивно гледати како на трг улази обилна колона са десетак бубњара на челу. Чак је било и неке музике. Дејан Цукић, наравно, опет одлично пева али и даље не уме да се снађе између песама, као да је први пут на сцени. Ако је ишао на турнеју са политичарима, не верујем да му је први пут да пева пред, одокативно, десет хиљада људи.

Међу одборницима нове већине у општини, на сцени, је био и онај што ми је предавао ото у основној. Изгледао је поприлично чудно са натакнутом беретком, сви остали гологлави... а и држао се некако као да би радије био негде другде. После је баш он пребегао, вероватно за солидне паре, и већина је остала да виси на једном.


Спомиње се: 25. мај, VIII2, Горана Средљевић (Го), кафени, Мајкрософт (Мали мекани), Невена Средљевић (Нина), ОТО, Павле Џефердаревић (Јолпаз), Ружа, СФ приче, трабант, на енглеском